To je to što me zanima!

Za edukacije o razvrstavanju otpada dat će 4,945.700 kuna

Slikovnice, leci, naljepnice, tribine, igrokazi... Dio su projekta Zagrebačkog holdinga za bolje razvrstavanje otpada...
Vidi originalni članak

Lani su u Zagrebu na smetlište Jakuševac dovezli 7,25 posto manje otpada nego godinu prije. Kako bi građane naučili bolje razvrstavati otpad, Holding je krenuo s edukativno-informativnim akcijama po Zagrebu.

U Zagrebačkom holdingu ističu kako žele potaknuti građane kako smanjiti nastanak otpada, a prikupljeno pravilo rasporediti. “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” je informativno-edukacijski program namijenjen svim generacijama građana, posebno djeci. Za njih su pripremili slikovnice, igračke, naljepnice i kazališne predstave, kako bi ih od najranije dobi naučili razvrstavati otpad. Posebnu pozornost posvetili su slabovidnima i slijepima za koje su napravili posebne brošure i prilagođene naljepnice, a dio ih je i na engleskom kako bi i turisti pronašli pravu kantu za otpad.

U planu je izrada mobilne aplikacije na kojoj će imati tražilicu kojom će se moći pronaći najbliži zeleni otoci i reciklažna dvorišta. Trebala bi dati i informacije o rasporedu odvoza, kao i upute o razvrstavanju otpada.

Po gradu će polijepiti plakate s uputama kako se razvrstava smeće, a bit će ih i u vozilima Zagrebačkog električnog tramvaja, ustanovama, vrtićima, školama... Građani će upute o razvrstavanju dobiti i u poštanski sandučić te na uplatnici Čistoće. Pripremili su više od četiri milijuna raznih letaka i brošura, 250.000 naljepnica, 400 plakata... Pripremili su i edukacije na manifestacijama i tribinama na trgovima, tržnicama, u trgovačkim centrima te parkovima. Cijeli projekt Holding će stajati 4.945.700 kuna. Prema podacima koje su jučer objavili, lani su na Jakuševac odvezli 7,25 posto manje otpada nego 2018., a više su prikupili papira, biootpada, stakla i plastične ambalaže.

- Edukacija je korisna, no u sustavu kakav je u Zagrebu neučinkovita i neće biti rezultata kakvih bi trebalo biti - rekao je prof. Marko Košak iz Zelene akcije. Dodao je da je problem sustav prikupljanje otpada.

- Bazira se na razbacanim spremnicima na ulicama koji su bez kontrole. Osim toga, svu krivicu za loše prikupljanje svaljuju na građane te prijete kaznama i većim računima umjesto da poboljšaju sustav - napominje prof. Marko Košak.

Dodao je da se više od 80 posto otpada odvozi na Jakuševac i da tako bacamo vrijedne sirovine, a da su već više od 15 godina pomaci u smanjenju količine smeća neznatni.

- Sve dok temeljito ne promijene sustav i prilagode ga građanima da ih manjim računima motiviraju na razvrstavanje, neće biti manje smeća na Jakuševcu. Dio građana odvaja otpad, no onda nema kamo s njim jer Čistoća ne odvozi redovito otpad. Sustav je kaotičan - zaključio je prof. Marko Košak.

Iz Čistoće su najavili češći odvoz papira, plastične i metalne ambalaže pa bi na zagrebačkim ulicama trebalo biti manje smeća oko kanti i kontejnera za te vrste otpada. No još 1000 kućanstava uopće nije dobilo vreće za odlaganje plastike. Neki su ih već potrošili i trebao je krenuti drugi krug podjele.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • jo2hn8ny 28.02.2020.

    Gdje mi nestade komentar. Opet zvonio crveni telefon.

  • matrix60 27.02.2020.

    Nikako nemogu shvatiti potez odgovornih, ako ih upoće i ima, u gradu Zagrebu da su se odlučili umjesto izgradnje spalionice smeća, kao što to ima Wien, nabaviti miliunske količine PVC kanti. Pa kaj nam nije dosta platike? Izgradnjom spalionice, kao što je ima Wien, mogli smo se riješiti i Jakuševca, a ne što su ga zatrpali pa se ispod odvijaju različiti kemijski procesi dok jednog dana ne eruptira (eksplodira) od plinova.

  • Republika Zagreb 27.02.2020.

    Pranje love.

Komentiraj...
Vidi sve komentare