Obavijesti

News

Komentari 9

Za edukacije o razvrstavanju otpada dat će 4,945.700 kuna

Za edukacije o razvrstavanju otpada dat će 4,945.700 kuna
1

Slikovnice, leci, naljepnice, tribine, igrokazi... Dio su projekta Zagrebačkog holdinga za bolje razvrstavanje otpada...

VIDEO

Lani su u Zagrebu na smetlište Jakuševac dovezli 7,25 posto manje otpada nego godinu prije. Kako bi građane naučili bolje razvrstavati otpad, Holding je krenuo s edukativno-informativnim akcijama po Zagrebu.

U Zagrebačkom holdingu ističu kako žele potaknuti građane kako smanjiti nastanak otpada, a prikupljeno pravilo rasporediti. “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” je informativno-edukacijski program namijenjen svim generacijama građana, posebno djeci. Za njih su pripremili slikovnice, igračke, naljepnice i kazališne predstave, kako bi ih od najranije dobi naučili razvrstavati otpad. Posebnu pozornost posvetili su slabovidnima i slijepima za koje su napravili posebne brošure i prilagođene naljepnice, a dio ih je i na engleskom kako bi i turisti pronašli pravu kantu za otpad.

U planu je izrada mobilne aplikacije na kojoj će imati tražilicu kojom će se moći pronaći najbliži zeleni otoci i reciklažna dvorišta. Trebala bi dati i informacije o rasporedu odvoza, kao i upute o razvrstavanju otpada.

Po gradu će polijepiti plakate s uputama kako se razvrstava smeće, a bit će ih i u vozilima Zagrebačkog električnog tramvaja, ustanovama, vrtićima, školama... Građani će upute o razvrstavanju dobiti i u poštanski sandučić te na uplatnici Čistoće. Pripremili su više od četiri milijuna raznih letaka i brošura, 250.000 naljepnica, 400 plakata... Pripremili su i edukacije na manifestacijama i tribinama na trgovima, tržnicama, u trgovačkim centrima te parkovima. Cijeli projekt Holding će stajati 4.945.700 kuna. Prema podacima koje su jučer objavili, lani su na Jakuševac odvezli 7,25 posto manje otpada nego 2018., a više su prikupili papira, biootpada, stakla i plastične ambalaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Edukacija je korisna, no u sustavu kakav je u Zagrebu neučinkovita i neće biti rezultata kakvih bi trebalo biti - rekao je prof. Marko Košak iz Zelene akcije. Dodao je da je problem sustav prikupljanje otpada.

- Bazira se na razbacanim spremnicima na ulicama koji su bez kontrole. Osim toga, svu krivicu za loše prikupljanje svaljuju na građane te prijete kaznama i većim računima umjesto da poboljšaju sustav - napominje prof. Marko Košak.

Dodao je da se više od 80 posto otpada odvozi na Jakuševac i da tako bacamo vrijedne sirovine, a da su već više od 15 godina pomaci u smanjenju količine smeća neznatni.

- Sve dok temeljito ne promijene sustav i prilagode ga građanima da ih manjim računima motiviraju na razvrstavanje, neće biti manje smeća na Jakuševcu. Dio građana odvaja otpad, no onda nema kamo s njim jer Čistoća ne odvozi redovito otpad. Sustav je kaotičan - zaključio je prof. Marko Košak.

Iz Čistoće su najavili češći odvoz papira, plastične i metalne ambalaže pa bi na zagrebačkim ulicama trebalo biti manje smeća oko kanti i kontejnera za te vrste otpada. No još 1000 kućanstava uopće nije dobilo vreće za odlaganje plastike. Neki su ih već potrošili i trebao je krenuti drugi krug podjele.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a