To je to što me zanima!

'Za neke od ratnih zločina u Lovasu nitko neće odgovarati'

Četrnaest pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Dušan silni" 18. listopada 1991. potjeralo je 51 mještanina Lovasa u minsko polje i iskoristio ih kao živi zid. Devetoricu danas očekuje presuda
Vidi originalni članak

Što krivicom suda, što krivicom tužiteljstva postupak je predugo trajao, kaže Marina Kljaić, punomoćnica oštećenih u ratnim zločinima u Lovasu.

Danas u 14 sati na beogradskom sudu žrtve ratnih zločina i njihove obitelji konačno bi trebale dočekati pravdu. Objavom presude protiv devetorice optuženih u dvorani 4 bit će okončan dosad najkompleksniji proces pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. 

TVRDI DA NIJE KRIV Optužen je za zločin u Lovasu: 'Nitko nije plakao zbog mene'

Četrnaest pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Dušan silni" 18. listopada 1991. potjeralo je 51 mještanina slavonskoga mjesta u minsko polje i iskoristio ih kao živi zid. Dvadeset ih je poginulo, a većina je ranjena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

PROCES TRAJE 11 GODINA Suđenje za zločine u Lovasu: Čekaju se završne riječi obrane

Kljaić upozorava kako, bez obzira na ishod presude, pravda neće biti zadovoljena.

- Očekujem osuđujuću presudu, ali moramo prihvatiti da smo izgubili gomilu vremena koje je išlo na ruku optuženima - priča punomoćnica.

ZAVRŠNE RIJEČI Suđenje: Optuženi za ratne zločine u Lovasu niječu krivnju

U Lovasu je ukupno poginulo sedamdesetak građana, za čiju je smrt optuženo četrnaest ljudi. Svi su oni u lipnju 2012.  proglašeni krivima i osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. 

Međutim, u siječnju 2014. Žalbeno vijeće beogradskog suda bez ikakvog je obrazloženja ukinulo presudu i pokrenuo novo suđenje. Sada se sudi samo devetorici, jer su petorica u međuvremenu preminula. 

- Mijenjali su se predsjednici sudskih vijeća pa je postupak stalno počinjao ispočetka - prepričava Kljaić samo jedan od problema s kojim su se susretali tijekom suđenja.

RANE KOJE NE ZACJELJUJU 'Sinovi su mi ubijeni, srela sam četnika koji ih je odveo u smrt'

U Beograd, zbog suđenja, dolaze i obitelji žrtava.

- Ovo će tek biti prvostupanjska presuda tako da borba za pravu još nije završila - zaključio je Kljaić.

 

Idi na 24sata

Komentari 41

  • 20.06.2019.

    Sto ocekivati kad im se sudi u srbiji

  • 20.06.2019.

    Svakoga čovjeka zločinca treba se i mora osuditi na najstrožu kaznu. A zvijeri na kugli zemaljskoj trebaju odgovarati za počinjene zločine i dobiti po prstima i jezičinama osude li se ponoviti djelo! O ja... Zataškavanjem se ništa na postiže izuzev mržnje i produžetka agonije. Da povijesz treba biti zapisana..ali ako nije..ili pogrešno diktirana..iz povijesti znamo krvlju se brisala.

  • stari mudrac 20.06.2019.

    kako smo uopće došli na ideju da će srbija ažurno suditi SVOJIM ratnim zločincima? pa nije bedasta! koliko smo mi dali norcu za izvođenje civila iz stubišta u gospiću? hrvatska ako je htjela da agresorski zločinci (nisu svi bili zločinci, i osvajački rat je legitiman rat) budu kažnjeni, trebala je pitati izraelski mossad kako se to radi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare