To je to što me zanima!

Za pjesmu iz '98 rekla: Tad se nije smjelo spomenut Hrvatsku

U Krapini je predsjednica Grabar Kitarović zaželjela pjesmu "Pod brajde" koja joj je "posebno draga jer je nastala u vrijeme kad se nije smjela spominjati Hrvatska, domovina, bregi..." Autor: Uh, nešto je pomiješala
Vidi originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet je napravila gaf pri posjetu Krapini i Festivalu kajkavskih popevki u subotu. Naručila je pjesmu za koju je rekla da joj je posebno draga jer je nastala u ono vrijeme kada se nije smjela spominjati Hrvatska niti domoljublje ni domovina. Problem je što je hit pjesma "Pod brajde" o kojoj je pričala, nastala nakon završetka Domovinskog rata, pred kraj 90-ih godina. To nam je potvrdio i njen autor Rajko Suhodolčan.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Predsjednica je u Krapini uručila Povelju Republike Hrvatske Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. A nakon toga je, među ostalim izjavila:

- Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje – rekla je Grabar -Kitarović, a prenio je portal zagorje.com čiji novinari su napravili opsežni izvještaj o predsjedničinom posjetu Krapini.

Poznati zagorski autor i glazbenik Rajko Suhodolčan je za tu pjesmu dobio brojne nagrade, ali kaže da joj je trebalo vremena da postane hit.

- Pjesma "Pod brajde" je nastala krajem 1997. godine ili 1998. godine i ja sam autor i glazbe i teksta. Trebalo je nekoliko godina da postane hit. Izuzetno mi je drago što je predsjednici draga pjesma, što se pjeva i u Afganistanu, ali očito je predsjednica pomiješala tu pjesmu s nekom drugom. Možda s pjesmom "Spoved" koja je nastala 1964. godine i koja je se vezala uz Hrvatsko proljeće. I tu pjesmu smo mi popularizirali, ali ona nije moja – rekao nam je Suhodolčan.

On sa svojim kvartetom Gubec ove jeseni obilježava i 15 godina postojanja koncertom u Lisinskom. Na Festivalu zagorskih popevki je kvartet Gubec izveo i novu pjesmu "Ni Zagorje malo". Tekst je napisala  Snježana Flegar, a glazbu Suhodolčan.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 231

  • 16.09.2019.

    A dobro, svakome se dogodi da izvali nešto, ili da pomiješa neke stvari.. doduše nekima manje, nekima više.. Uostalom ko bi rekao da će se bar pratiti svaka izgovorena riječ :)))))

  • Sveta srdela 16.09.2019.

    Ja se sjecam da te u Jugoslaviji nitko nije pitao gdje si bio 91? Eto sada i ja mogu pisati njene govore.

  • 16.09.2019.

    aaaaaaa svasta na ovom svitu

Komentiraj...
Vidi sve komentare