Obavijesti

News

Komentari 231

Za pjesmu iz '98 rekla: Tad se nije smjelo spomenut Hrvatsku

Za pjesmu iz '98 rekla: Tad se nije smjelo spomenut Hrvatsku
1

U Krapini je predsjednica Grabar Kitarović zaželjela pjesmu "Pod brajde" koja joj je "posebno draga jer je nastala u vrijeme kad se nije smjela spominjati Hrvatska, domovina, bregi..." Autor: Uh, nešto je pomiješala

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet je napravila gaf pri posjetu Krapini i Festivalu kajkavskih popevki u subotu. Naručila je pjesmu za koju je rekla da joj je posebno draga jer je nastala u ono vrijeme kada se nije smjela spominjati Hrvatska niti domoljublje ni domovina. Problem je što je hit pjesma "Pod brajde" o kojoj je pričala, nastala nakon završetka Domovinskog rata, pred kraj 90-ih godina. To nam je potvrdio i njen autor Rajko Suhodolčan.

Pokretanje videa...

Predsjednica u Krapini 03:15

Predsjednica je u Krapini uručila Povelju Republike Hrvatske Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. A nakon toga je, među ostalim izjavila:

- Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje – rekla je Grabar -Kitarović, a prenio je portal zagorje.com čiji novinari su napravili opsežni izvještaj o predsjedničinom posjetu Krapini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poznati zagorski autor i glazbenik Rajko Suhodolčan je za tu pjesmu dobio brojne nagrade, ali kaže da joj je trebalo vremena da postane hit.

- Pjesma "Pod brajde" je nastala krajem 1997. godine ili 1998. godine i ja sam autor i glazbe i teksta. Trebalo je nekoliko godina da postane hit. Izuzetno mi je drago što je predsjednici draga pjesma, što se pjeva i u Afganistanu, ali očito je predsjednica pomiješala tu pjesmu s nekom drugom. Možda s pjesmom "Spoved" koja je nastala 1964. godine i koja je se vezala uz Hrvatsko proljeće. I tu pjesmu smo mi popularizirali, ali ona nije moja – rekao nam je Suhodolčan.

On sa svojim kvartetom Gubec ove jeseni obilježava i 15 godina postojanja koncertom u Lisinskom. Na Festivalu zagorskih popevki je kvartet Gubec izveo i novu pjesmu "Ni Zagorje malo". Tekst je napisala  Snježana Flegar, a glazbu Suhodolčan.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić