To je to što me zanima!

'Za poboljšanje ravnopravnosti spolova mnogo je još prostora'

Unatoč globalnim naporima, neravnopravnost spolova još uvijek je duboko ukorijenjena u naša društva, rekla je hrvatska predsjednica tijekom sastanka "Partnerstva za jednake budućnosti"
Vidi originalni članak

Unatoč globalnim naporima, neravnopravnost spolova još uvijek je duboko ukorijenjena u naša društva, te žene i dalje zarađuju manje, imaju manje imovine i nose teret neplaćenog rada i skrbi, a nasilje nad ženama i dalje pogađa svaku treću ženu, rekla je u četvrtak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom sastanka inicijative "Partnerstva za jednake budućnosti" koji se održao na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz njezinog ureda. 

Predsjednica Grabar Kitarović predsjedala je tim sastankom koji se održao na temu gospodarskog i političkog osnaživanja žena. U svom obraćanju istaknula je kako je političko vodstvo ključno u osiguranju pozitivnih trendova i pružanju potpore punom sudjelovanju žena u politici i poslovnom svijetu, stoji u priopćenju.

Inicijativa „Partnerstva za jednake budućnosti“ potiče svoje članice na suradnju, bez obzira na zemljopisne granice, u pronalaženju najprimjerenijih rješenja, smatra predsjednica. Kroz posebne obveze te inicijative potrebno je krenuti rješavati strukturne uzroke rodno temeljenih nejednakosti donošenjem zakona i omogućavanjem stvaranja solidne institucionalne infrastrukture, te primjerenim financijskim sredstvima, smatra predsjednica.

„Promičemo i podupiremo sparivanje na vrlo konkretnim problemima – od gospodarskog osnaživanja onih koji su preživjeli rodno temeljeno nasilje, preko osnaživanja žena na menadžerskim pozicijama u trgovini, do promicanja pozicije djevojaka i žena u IT sektoru“, rekla je predsjednica o inicijativi. 

Kao članica te inicijative Hrvatska je i dalje snažno predana postizanju zajedničkog cilja, a to je osnaživanje žena u politici i gospodarstvu, te konačno okončanje svih oblika seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, istaknula je Grabar Kitarović, te zaključila kako smo svjesni da je još mnogo prostora za poboljšanje.

U ime prošlogodišnjeg predsjedatelja inicijative „Partnerstva za jednake mogućnosti“, skupu se obratio američki državni tajnik John Kerry koji je zahvalio predsjednici Grabar Kitarović na predsjedanju te na njezinu vodstvu u nastojanjima da žene imaju mogućnosti i prava koja zaslužuju, stoji u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • Miške 23.09.2016.

    Pozica,, selfiji, pred ogledalom isprobani smijuljah i floskule: bla, bla, bla. Govore joj pišu autori za literaturu dječjih vrtića.

  • barbosamama 23.09.2016.

    Ravnopravnost spolova a Jakov joj doma besposlicari i pere carape, dok ona okolo propagira po uputama elite........ajde odi doma speci muzu pitu krumpirušu i ne ser.............

  • LANA555 23.09.2016.

    Ivek je bio ozbiljan kulturan i prirodan Predsjednik.Kolida previše pretjeruje i gražani reagiraju al ne zato jel neko crven ili plavi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare