To je to što me zanima!

'Za spas turizma svima smanjite PDV, pokrenite ključne reforme'

Ukoliko ne dođe do ključnih reformi u sektoru turizma, a pogotovo ako dođe do spajanja ministarstava turizma i kulture, ključna grana hrvatskog gospodarstva gubi perspektivu i baca se na koljena kažu iz Udruge
Vidi originalni članak

U turizmu gori požar, poručuju u četvrtak iz Udruge Glas poduzetnika iz koje traže hitne intervencije Vlade i novih ministara kako bi smanjili PDV, kao što su učinile brojne europske zemlje te da se donese uredba kojom bi banke morale dati moratorije  na kredite i leasinge bez naplaćivanja kamata.

Napominju da nema zarada i novih investicija te da banke i leasing kuće klijentima ne olakšavaju ovo teško razdoblje u kojem poslovanje ima za cilj očuvati radna mjesta i likvidnost tvrtke. 

NADMAŠILI PROCJENE Srpanj nas diže: Prvih 14 dana na razini 55 posto prošle godine

- Ako Vlada ne smanji PDV svima u turizmu i ugostiteljstvu na min. 13%, kao najugroženijim djelatnostima te ukoliko ne dođe do ključnih reformi u sektoru turizma, a pogotovo ako dođe do spajanja ministarstava turizma i kulture, za što se nadamo da se ipak neće dogoditi, ključna grana hrvatskog gospodarstva gubi perspektivu i baca se na koljena - rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, iz koje postavljaju pitanja i oko toga što radi Hrvatska turistička zajednica.

- I dalje snima spotove i skupe reklame na plažama, sa suncobranima, škampima na buzaru, na otocima i gradovima na Jadranu. Baš kao da se ništa ne događa. Izostala je njihova pravovaljana reakcija, a svakako, sada više nego ikada, i nužna reorganizacija i smanjenje broja Turističkih zajednica. Njihov broj, s ukupnim brojem zaposlenih, za mjesec dana će premašiti brojku preživjelih tvrtki koje posluju u turizmu i ugostiteljstvu! Hrvatska turistička zajednica se bori s turizmom, ne za turizam! - rekla je Gordana Fabijanić, članica Odbora za turizam UGP-a.

Poručuju da nam sada trebaju brze medijske reakcije, transparentnost u komunikaciji s gostima, fleksibilnost, artikulirana i ciljana kampanja prilagođena turizmu za vrijeme epidemije.

IMA NADE ZA SEZONU Hrvatski turizam prerano je otpisan, nije sve katastrofalno

- O radu HTZ-a možemo reći kako ovisi proračun RH, likvidnost mnogih tvrtki i obrta, opstanak velikog dijela gospodarstva Hrvatske, a svakako bi trebala ovisiti i njihova radna mjesta - poručuju iz Glasa poduzetnika i dodaju da je HTZ trom sustav uljuljkan u valove prekrasnog mora i plaža.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • nec.1996 28.12.2020.

    najbolje da propadne hrvatska ,bez pdv ,ukinuti svima i adio bankrot,,

  • centarfor 16.07.2020.

    Bujas je najveći dosadni uhljeb. predsjednik glasa poduzetnika. Sve se vrti oko njega. Ugostitelja ima previše a dobar dio ne zaslužuje taj naziv. Zatvorite pola lokala a drugi će se truditi da budu bolji i pristojniji s gostima. Nikada ali baš nikada niste skinuli cijene nakon smanjenja PDVa. Sav novac trošite na skupe automobile a u lokale ne investirate ništa.

  • LucaBrasi 16.07.2020.

    Vama sve smanjiti ili ukinuti, a Vi radnike držati na minimalcu...E neće ići :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare