To je to što me zanima!

Zagreb: Prosvjeduju frizeri, a u podne se zatvaraju i kafići

Frizeri traže uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge s ciljem razvoja struke. Prosvjeduju i ugositelji. Kafići se u Zagrebu u 12 sati zatvaraju na sat vremena
Vidi originalni članak

Frizer danas prosvjeduju na Markovom trgu. Frizeri traže sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Traže uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge s ciljem razvoja struke. Inicijativu za nižu stopu PDV-a podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i udruga Glas poduzetnika (UGP).

U priopćenju medijima naveli su svoje zahtjeve.

Razlozi za prosvjed:

  • Skretanje pozornosti na izazove u frizerskoj struci i traži se sastanak s ministrom Marićem i premijerom Plenkovićem kako bi se predstavilo stanje u frizerskoj struci te argumenti o dugoročnoj korisnosti uvođenja niže stope PDV- na frizerske usluge od 13%. Ministru Mariću i premijeru Plenkoviću Inicijativa je poslala prije mjesec dana zamolbu za sastanak te analizu i projekcije koje dokazuju opravdanost za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koje pokazuju pozitivne učinke na državni proračun i razvoj struke. No, do danas nije organiziran sastanak s resornim ministarstvom.
  • Niža stopa PDV-a na frizerske usluge ima zakonsko uporište u EU legislativi kroz Direktivu vijeća EU (2006/112/EZ). Frizeri se s razlogom spominju u ovoj Direktivi kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge.
  • Porazna je činjenica da je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV, a 2013. godine bilo ih je 16% što pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja. Zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize. Upravo ova činjenica puno govori koliko je porezna politika za frizersku struku nestimulativna, kako za razvoj frizerske struke, tako i za državni proračun.
  • Analize Inicijative, ali i analize učinaka od EU država koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge, pokazuju kako je to dobro i za proračun. Kad bi se smanjio PDV s 25% na 13% na frizerske usluge ukupni, realistični učinci u razdoblju od 5 godina bi bili sljedeći: Državni proračun prihodovao bi 68 milijuna kuna više, utrostručio bi se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a pa bi bilo više od 21% salona u sustavu PDV-a, otvorilo bi se minimalno 700 novih radnih mjesta za mlade frizere u frizerskim salonima, omogućili bi se održivost i razvoj struke te osigurali uvjeti za cjeloživotnu edukaciju bez koje danas frizeri ne mogu kvalitetno raditi svoj posao, smanjio bi se udio sive ekonomije, a dugoročno bi se u potpunosti mogla minimizirati, spriječilo bi se ili barem usporilo iseljavanje frizera i potraga boljih poslovnih uvjeta u inozemstvu. Umanjio bi se frizerski egzodus.
  • EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizerske usluge. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%... Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi.
  • S ovom problematikom frizerska struka u Hrvatskoj se bori i od vremena prije epidemije. A pogotovo sada kada su im troškovi zbog epidemioloških mjera značajno porasli, a cijene usluga su u salonima ostale iste.

U podne se očekuje i prosvjed ugostitelja.

- Danas, 8.10.2020 organizira se akcija ugostitelja, u trajanju od 1 sata. U vremenskom periodu od 11:58-12:58 neće se posluživati gosti jer se traži obustava naplata PDV-a do 1.3.2021, snižavanje PDV-a na hranu, krediti za likvidnost i krediti za investicije. U akciji sudjeluju velike tvrke kao što su Leggiero, Batak grill, pizzeria Oliva, Vivas barovi, History village i sl. Organizator je Nacionalna udruga ugostitelja. Razlog toga je taj što država stvara nepovoljnu poduzetničku klimu. Od 500 ispitanika ustanovilo se da 60% bilježi pad veći od 50% - javljaju nam se ugostitelji.

 

Idi na 24sata

Komentari 182

  • 09.10.2020.

    "Zagreb: Prosvjeduju frizeri, a u podne se zatvaraju i kafići" Uf jao da meni to tolko puno znači pošto ionak ne idem nikud,a i da idem,i da mi se da ić negdje,koja je poanta ne?Mislim isto dobijem i kod kuće,iste sastojke,istu kavu,pivu,čaj,sok,ovo ono,za trećinu cijene usporedivši sa svim troškovima u restoranu,kafiću,baru,kinu i takvim stvarima,tak da ne vidim puno poante u tome(ja sam štedljivi tip.Zovime me škrtim ako hoćete slobodno,al eto šta ćte.Takav sam ne?Svako je drugačiji.Ne osuđujte jedni druge,nego prihvatite svoje razlike.Uostalom,to je ono što nas čini sretnim,i zanimljivim.To što nismo svi isti.Jer zanimljivo je vidjeti kako se netko drugi odnosi prema nekoj stvari koja bi za nas bila sasvim normalna ili potpuno luda,a kod te druge osobe je sasvim suprotno,zar ne?)Uglavnom,ne želim trošiti novac na nebitne,suvišne stvari,jer ću inaće bankrotirat ko i svi ostali koji se sad žale kak su jadni,da nemaju novaca za otplatit kredite,da će ih ovršit,a tijekom korone su kupovali svega i svačega,landrali po birtijama,ovo ono,zar ne?A sad jadni odjedanput nemaju novaca,a tijekom korone su partijali kao da ne postoji sutra,i spizdili cijelu svoju plaću,imovinu i ušteđevinu u 1 danu na čista pranja(zamijenite p sa s;) )Ps:A to mi još također tolko puno znači pošto živim u daruvaru;)

  • Antiohija 08.10.2020.

    Trebalo bi poduzetnicima dati mogucnost da im drzava placa radnike ,a da oni svu zaradu zadrze za sebe,da se oslobode pdv-a i da se oslobode placanja zdravstvenog i dopunskog osig.

  • Antiohija 08.10.2020.

    Treba im dati da si i nove terence kupe bez pdv-a,na teret drzave ili radnika koje izrabljuju!

Komentiraj...
Vidi sve komentare