To je to što me zanima!

Zagreb, Sarajevo i Bleiburg se danas misom prisjećaju pokolja

Povjerenica vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi
Vidi originalni članak

Danas će na u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, povodom 75-godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija, biti održane komemoracije stotina tisuća zarobljenih vojnika i civila.

Unatoč obrazloženju da je misa vjerski čin molitve za duše stradalih, u Sarajevu je stvorena atmosfera linča, pa je kardinal Vinko Puljić izrazio zabrinutost za sigurnost vjernika i osobnu sigurnost. Zato će policija tijekom dana čuvati sarajevsku katedralu Presvetog srca Isusova.

PREDSJEDNIK U POSJETU SLOVENIJI Milanović: Nije slučajno to što Plenković nije bio na Bleiburgu

Povjerenica vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi.

- Misa riskira slavljenje svih onih koji su podupirali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi, tvrdi povjerenica Vijeća Europe Dunja Mijatović.

Prosvjed zbog mise za Bleiburg koja bi trebala biti u Sarajevu

Najavu da će biti komemoracija za bleiburške žrtve molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve značajnije političke stranke u Sarajevu, Židovska zajednica BiH te brojne nevladine udruge.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Veleposlanstvo Izraela sa sjedištem u Tirani istaknulo je kako je to neprihvatljivi čin kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine. 

RADNIČKA FRONTA: 'Bleiburg se pretvara u ustaški dernek, nije tek komemoracija'

- Bez želje da i jednoj crkvi ili vjerskoj zajednici sporimo pravo na služenje mise, duboko smo uznemireni. Najava mise za žrtve Bleiburga sugerira pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta - rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Idi na 24sata

Komentari 181

  • UNPROFOR 19.05.2020.

    Trebali smo pobiti još 100.000 , tu grešku danas uoćava svaki normalan !

  • 16.05.2020.

    Pokolj, jeli zločin kazniti zločinve? Da, trebalo im je oprostiti i čekati da i dalje ubijaju narod kao što su za fašiste!!

  • 16.05.2020.

    koljaci mislili da ce ih pomilovati????

Komentiraj...
Vidi sve komentare