To je to što me zanima!

Zagrebačka obitelj zebri dobila je pojačanje: Spol se još ne zna

U zagrebačkom zoološkom vrtu jučer je vladalo veliko uzbuđenje. Obitelj zebri, mama Sabina i tata Gustav, dobili su mladunče. Malenu zebricu jedva je dočekala i sestra Cheeza
Vidi originalni članak

 - Ispred nastambe zebri jučer smo svjedočili veličanstvenom prizoru. Ženka je bez većih poteškoća na svijet donijela zdravo mladunče. Ono se ubrzo osovilo na noge i popilo kolostrum. S divljenjem smo gledali i njegove prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčkaralo - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Sad se mladunče ne odvaja od majke

Ističu kako su  svi članovi obitelji iznimno brižni. Uz mamu Sabinu, tu su tata Gustav i sestra Cheeza. Budući da se u ovom osjetljivom razdoblju mladunče ne odvaja od majke, spol mu se još ne zna.

Sabina ima osam godina i u Zagreb je stigla iz Arnhema, a Gustav kojem je mjesto rođenja Plzen, broji čak dvadeset i tri godine.

Cheeza koja je prije dvije godine rođena u Zagrebu kao prvo mladunče prugastog nizozemsko-češkog para, potvrdila je da se tu razvila dobra kemija, a novo mladunče znači da u nastambi zebri nije nestalo ljubavi i strasti.

Svako dvije godine jedno mlado

Ravnatelj zoološkog vrta ističe kako ženka grantove nizinske zebre u Vrtu gravidnošću prati ritam kakav postoji i u prirodi – nizinama jugoistočne Afrike. Naime, zebra najčešće svake dvije godine na svijet donosi jedno mlado. Ono tada ima tridesetak kilograma, a odrasla zebra može biti deset puta teža.

Malenu zebru sada krase smeđe pruge koje će s vremenom potamnjeti i postati crne. Raspored i izgled pruga jedinstven je za svaku zebru – poput otiska prsta kod čovjeka.

Zebre su sisavci iz porodice konja. Žive u obiteljskim skupinama, a otac obitelji svoju skupinu hrabro brani od drugih mužjaka.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kapela 11.03.2020.

    Jeste vi svjesni sto pisete, zdrijebe vec trckara a nezna mu se spol, halo .

  • Prki600 11.03.2020.

    Pa ako je Zebra onda je ženka a ako je Zebran onda je mužjak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare