To je to što me zanima!

Zagrebačka plinara: Ne slažemo se s odlukom regulatora da smo nepropisno podigli cijenu plina

Regulator HERA je nadzorom utvrdio da je Gradska plinara-Opskrba prekršila propisane uvjete pri poskupljenju koje je pogodilo obrtnike i poduzetnike, prijeti im kazna od pola milijuna kuna i kolektivne tužbe
Vidi originalni članak

Nakon što su 24sata ekskluzivno objavila da je regulatorna agencija HERA utvrdila kršenje propisa i da je zagrebačka Gradska plinara-opskrba nezakonito podigla cijene, stigao je i odgovor iz plinare. Upit smo im poslali još jučer ujutro, ali iako je odgovor iznimno kratak, tek su nam jutros odgovorili.

- Ne slažemo se s odlukom HERA-e. Proučavamo pravne mogućnosti - stoji u odgovoru Gradske plinare-opskrba.

HERA je utvrdila da su prekršili članak općih uvjeta opskrbe plinom koji imaju snagu zakona. HERA nam je objavila da će detalje naknadno objaviti, kao i nalog plinari što trebaju učiniti, odnosno kakve će biti posljedice. Navedeni članak regulira da se u slučaju promjene cijene mora obavijestiti korisnika 30 dana ranije i dati mu rok od dva tjedna da promjeni opskrbljivača bez ikakvih penala. U Zagrebu su od listopada obrtnici i poduzetnici dobili jednostranu promjenu uvjeta i poskupljenja do 300 posto. Plinara nije na vrijeme, po nižim cijenama,  kupila plin koji je ugovorila sa tom kategorijom korisnika. I onda, kada su cijene porasle, sve su prevalili na leđa poduzetnika i obrtnika. Kako smo jučer objavili, obrtnici spremaju kolektivne tužbe, a već su tužili i neki poduzetnici. Odluka regulatora im je dala dodatni vjetar u leđa za tužbe jer su čitavo vrijeme i tvrdili da su im preko noći naprasno promijenjeni ugovori.

Osim ovoga, HERA nam je odgovorila i da pokreće prekršajni postupak u kojem Gradska plinara-opskrba može biti kažnjena do pola milijuna kuna, a odgovorna osoba do 20.000 kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 23.03.2022.

    Eto, sve je brzo i jednostavno rjeseno.

  • 23.03.2022.

    lopine

  • Tko sere'' 23.03.2022.

    Ako se smije znati koja stranka je dovela upravu te plinare, pošto vidim da je riječ o gradskom poduzeću ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare