To je to što me zanima!

Zagrebački sud opet naredio grčkom pravosuđu: Dopunite taj Europski uhidbeni nalog!

Od 11 naloga iz Grčke sudovi su odlučivali o njih četiri i nijedan neće izvršiti. U dva je prekinuto izvršenje zbog drugih kaznenih postupaka osumnjičenika u Hrvatskoj, a u dva je zatražena dopuna
Vidi originalni članak

Hrvatska neće predati ni četvrtog osumnjičenog pripadnika Bad Blue Boysa čiju predaju Grci traže putem Europskog uhidbenog naloga. Kao i za navijača o kojemu je raspravljalo prošlog tjedna, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je zatražiti od Grka dopunu EUN-a budući da ne sadrži temeljne podatke, odnosno propisani sadržaj kako je to navedeno u Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU.

U još dva slučaja Županijski sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici prekinuli su postupak izvršenja naloga 27-godišnjaku iz Velike Gorice te 28-godišnjaku iz Zagreba zbog kaznenih postupaka koji se protiv njih vode u Hrvatskoj, a koji imaju prednost.

ODLUKE O BBB-OVCIMA Ni navijača iz Velike Gorice neće predati Grčkoj. Odvjetnik: 'Svi nalozi imaju iste nedostatke'

Budući da su prekidom izvršenja EUN-a nestali razlozi za njihovo zadržavanje u istražnom zatvoru, obojicu su nakon odluke pustili na slobodu. Podsjetimo, u Hrvatsku je krajem rujna stiglo 11 EUN-a iz Grčke, kojim traže predaju navijača koje sumnjiče za sudjelovanje u neredima u Ateni u kojima je poginuo 28-godišnji navijač AEK. Više od stotinu hrvatskih državljana već se više od dva mjeseca nalazi u grčkim zatvorima zbog istih optužbi, dok, s druge strane, u pritvoru nije završio nijedan grčki navijač.

Jedan od argumenata koji ističu obrane hrvatskih državljana koje Grci sumnjiče za sudjelovanje u neredima upravo je iznimno loše stanje u grčkim zatvorima. Budući da Grčka nije u stanju stranim državljanima garantirati minimalno tri kvadratna metra po zatvoreniku, što je prihvaćeno kao europski standard, neke države poput Italije uopće ne izručuju svoje državljane Grčkoj!

GOTOVO VJEŠTAČENJE Stigla analiza: Istražitelji nisu pronašli otiske uhićenih Bad Blue Boysa na noževima?!

Riječ je o dvije presude Žalbenih sudova u Bologni i Trentu, prva iz 2021., a druga iz 2023. kojima je odbijeno izvršenje naloga isključivo jer Grčka pritvorenicima ne može osigurati humane uvjete tijekom boravka u zatvoru. U tim presudama Talijani citiraju odluku Europskog suda za ljudska prava u predmetu Muršić protiv Hrvatske. Riječ je o bivšem zatvoreniku bjelovarskog zatvora Kristijanu Muršiću koji je 2012. godine tužio Hrvatsku ESLJP u Strasbourgu jer je proveo 27 dana u zatvoru u Bjelovaru s manje od 3 kvadrata "osobnog prostora". Upravo je tri kvadratna metra po zatvoreniku uzet kao standard te se smatra minimalno prihvatljivim za humani život zatvorenika.

Osim toga, u Hrvatskoj postoji obveza periodičnog propitkivanja uvjeta u kojima borave istražni zatvorenici, a nije poznato postoji li slična obveza i u Grčkoj. Sve su to neki od argumenata koji govore u prilog tezi da bi predajom grčkom pravosuđu hrvatskim državljanima moguće bila povrijeđena temeljena ljudska prava i slobode. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare