Obavijesti

News

Komentari 7

Ni navijača iz Velike Gorice neće predati Grčkoj. Odvjetnik: 'Svi nalozi imaju iste nedostatke'

Ni navijača iz Velike Gorice neće predati Grčkoj. Odvjetnik: 'Svi nalozi imaju iste nedostatke'

Kao i u prethodna dva slučaja, Hrvatska ni u trećem neće predati osumnjičenog BBB-a Grčkoj. Sud u Velikoj Gorici prekinuo je postupak predaje 27-godišnjaka. Evo zašto

VIDEO

Iz istih razloga kao i u slučaju pripadnika BBB-a iz Zagreba, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, koje je u četvrtak ujutro odlučivalo o predaji navijača (27) Grčkoj temeljem Europskog uhidbenog naloga u odnosu na njega prekinulo je izvršenje naloga. Kako neslužbeno doznajemo, razlog su drugi kazneni postupci koji se protiv 27-godišnjaka vode pred domaćim pravosuđem, a koji imaju prednost. Konkretno, riječ je o pet drugih postupaka, koji se protiv njega vode u Hrvatskoj. 

Budući da je prekinut postupak izvršenja EUN-a prestali su vrijediti razlozi iz kojih mu je bio određen istražni zatvor te će on tijekom dana biti pušten na slobodu.

Njegov odvjetnik Hrvoje Lukavec kaže da je odluka vijeća očekivana.

- Zasad nema uvjeta za njegovo izručenje Grčkoj. Riječ je o tome da su u tim Europskim uhidbenim nalozima utvrđeni isti nedostaci. Postupiti po tim Europskim uhidbenim nalozima zaista bi bila uvreda za europsku pravnu stečevinu. U javnosti se prikazivalo kao da Hrvatska to ne može, ali situacija je takva da ih Hrvatska naprosto mora odbiti. Niti jedna država članica EU ne bi provela takve naloge u ovoj situaciji. Tu čak nije bitno radi li se o hrvatskim državljanima ili nekim drugim. Europski uhidbeni nalog mora imati propisani sadržaj, koji ovi nalozi nemaju. Ne sadrže čak ni odluku o određivanju istražnom zatvoru - kazao nam je Lukavec.

Stigla analiza: Istražitelji nisu pronašli otiske uhićenih Bad Blue Boysa na noževima?!
Stigla analiza: Istražitelji nisu pronašli otiske uhićenih Bad Blue Boysa na noževima?!

Županijski sud u Zagrebu danas bi trebalo odlučivati o predaji još jednog navijača Grčkoj temeljem EUN-a, a kako stvari zasada stoje velika je vjerojatnost da će i u tom slučaju od grčkih vlasti tražiti da ga dopune. Naime, izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda prošlog je četvrtka i petka odlučivalo o prva dva EUN Grčke, te u jednom slučaju prekinulo postupak zbog drugih kaznenih postupaka koji se protiv tog navijača vode u Hrvatskoj, dok je u drugom slučaju zatražilo nadopunu naloga.

Kako su tada objasnili sa suda, nalog nije sadržavao temeljne podatke, a to je rješenje o lišenju slobode odnosno određivanju istražnog zatvora. Procedura je takva da se nekome prvo mora odrediti istražni zatvor u postupku, a potom raspisati međunarodnu tjeralicu odnosno EUN. Ako je točno da su svi nalozi zapravo napisani na isti način i sadrže iste podatke za očekivati je da ni drugi nemaju rješenje u određivanju istražnog zatvora i da se po njima jednostavno ne može postupiti.

Podsjetimo, krajem rujna u Hrvatsku je stiglo 11 EUN-a Grčke kojim traže predaju hrvatskih državljana osumnjičenih da su sudjelovali u navijačkim neredima u Ateni početkom kolovoza u kojima je poginuo navijač AEK Michalis Katsouris (28). Kako smo doznali, terete ih za udruživanje u zločinačku organizaciju, palež, nabavu i izradu eksplozivnih sredstava, no ne i ubojstvo.

Policija uhitila još tri navijača zbog izgreda protiv Turske
Policija uhitila još tri navijača zbog izgreda protiv Turske

Odmah nakon što su nalozi stigli u Hrvatsku krenula su uhićenja traženih pripadnika BBB-a. Neslužbeno se doznaje da su četvorica uhićena na području Zagreba, jedan u Velikoj Gorici, jedan u Sisku te jedan na području Slavonije. Kako doznajemo, Županijski sud u Sisku odlučivati će o EUN-u početkom studenoga.

Jedan od argumenata koje ističu odvjetnici osumnjičenih navijača čiju predaju Grčka traži od Hrvatske je i bojazan  za njihovo zdravlje i sigurnost u grčkim zatvorima kao i sumnja da bi tamo imali pravično suđenje. Naime, u grčkim zatvorima se već više od dva mjeseca nalazi više od stotinu hrvatskih državljana i niti jedan Grk.

Nema napretka u istrazi ubojstva grčkog navijača, a nije utvrđeno ni što je navodno počinio svaki pojedinačni hrvatski navijač, odnosno koju je ulogu imao u neredima, ako je u njima doista i sudjelovao.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...