To je to što me zanima!

Zagrepčani donose hranu i deke seljacima na ulicu

PREGOVORI PROPALI: Dio seljaka razgovarao je s državnim tajnicima, međutim, prosvjedovat će i dalje dok ne razgovaraju premijerom Sanaderom
Vidi originalni članak

Konvoji traktora neprestano pristižu pred Ministarstvo poljoprivrede. Blokirali su cestu, pa ih je policija preusmjerila i našla im mjesto za parkiranje. Kako su pregovori s državnim tajnicima Ministarstva poljoprivrede propali, seljaci su odlučili pozvati pojačanje u Vukovarsku ulicu u Zagrebu. Iako su se seljaci razišli u mišljenjima te je dio njih odlučio pregovarati s Ministarstvom, dok su drugi zahtjevali razgovor s premijerom, nakon ovoga su svi odlučili ostati pred Ministarstvom do daljnjega. Zagrepčani im pak donose hranu i deke.
- Ne idemo nikamo, ne mičemo se, ostat ćemo ovdje cijelu noć, a do 21 sata želimo premijera - poručio je Ivica Miketek, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije. Iz Vlade su pak poručili da neće pregovarati sa seljacima jer je riječ o problemu na razini Ministarstva. Državni tajnici pozvali su seljake da razgovaraju ponovno u ponedjeljak. Na sastanku su se dizali tonovi, bilo je predbacivanja, a na govor tajnika jedan je prosvjednik ironično odgovorio: Čini mi se da ćete vas dvojica nama postati konkurencija kad pričate da je proizvodnja mlijeka tako profitabilna. Krešimir Kuterovac, tajnik, na to je rekao kako nigdje u svijetu nema situacije da su svi zadovoljni te da nemaju rješenje u rukavu koje još danas mogu ponuditi seljacima. U Zagreb su se u srijedu slile kolone traktora i seljaka iz cijele zemlje koji zahtjevaju višu cijenu mlijeka (sada je dvije do 2,30 kn, a žele da bude 3,80 kn) i pšenice. U znak nezadovoljstva prolijevali su mlijeko po ulici i napomenuli kako ih se prije dvije godine poticalo da dignu kredite i ulažu u pogone, a sada kad je kamata kredita porasla sa šest na 12 posto, nemaju za život i ništa ne zarade od svog truda, a k svemu tome mlijeko se u Hrvatsku uvozi.


PANKRETIĆ: ZAUSTAVIT ĆEMO OPADANJE CIJENE MLIJEKA

Ministar poljoprivrede oglasio se danas u Dnevniku HTV-a. Božidar Pankretić rekao je kako je on seljačko dijete i zna kako je teško našim seljacima. Jučer se sastao s njim, danas, a opet će i sutra ako treba, ali za stolom, a ne na ulici. Napomenuo je i kako ovo nije kriza u Hrvatskoj nego u Europi. Pankretić je podsjetio da je prije šest mjeseci postignut dogovor po kojem je cijena mlijeka vezana uz tromjesečni prosjek cijene mlijeka u Europi.
- Neću dozvoliti da cijena više padne, ako prosječna cijena u Europi nastavi padati morat ćemo na određeni način intervenirati - kazao je. Rekao je i da je Vlada u saborsku proceduru uputila zakon o skladišnici. Najavio je i da će sljedeći tjedan s Europskom bankom za obnovu i razvoj potpisati memorandum na temelju kojega će 350 milijuna kuna biti usmjereno hrvatskim bankama za potporu poljoprivredi.
- Ministarstvo nije kupac, ono samo može pomoći, ali poljoprivrednici moraju naći kupca, cijenu će odrediti tržište - kazao je Pankretić. Na pitanje o zahtjevima za njegovom ostavkom, ministar je kazao "lako za ostavku", te istaknuo kako misli da se u ovom vremenu izuzetno puno dalo. rekao je i da se ove godine na selo plasirano dvije milijarde kn putem potpora.
- To je novac poreznih obveznika, država je u krizi, gospodarstvu je teško, ali i ja i Vlada i premijer Sanader, HSS kao koalicijski partner dajemo sve od sebe da u ovoj teškoj situaciji da pokušamo iznijeti najviše što se može - kazao je.
- Zahtjevi su uvijek opravdani i legitimni, ali ovog trenutka dolaze od nekih za koje mogu reći da više tjeraju svoje interese, a ne interese svih drugih - zaključio je Pankretić.

RASKOL MEĐU SELJACIMA: SASTANAK U MINISTARSTVU

Idi na 24sata

Komentari 35

  • 1Broj 11.06.2009.

    hehehehehehehehe...........................daj vidi sliku..........................obrati paznju na vrecice..............................i odgovori na pitanje..............................tko regulira cjenu zitarica,povrca,voca i stoke?.............................odgovor se krije u slici :P....................................a seljaci ko seljaci,jedu sta im se da :).........................idioti.

  • pula201 11.06.2009.

    Slažem se u potpunosti svima... Ali država je klincu na većini područja,pa tako i tu... Nisam seljak,niti me takve stvari zanimaju,ali u potpunosti sam na njihovoj strani... @ ona0009- ako si fakat ženska osoba, mene bi bilo sram imati riječnik kao ti, gora si od muškaraca...užas...

  • ja601 11.06.2009.

    Pogledajte samo traktore tih ljudi koji su došli na taj prosvjed,vrijednost većine tih traktora nije ispod 30000 E. Pitajmo se odakle im novci za takve traktore. Jadni seljaci propadaju , a ni jedan ne želi prodati ni pedalj svoje zemlje ,iako cijelo vrijeme posluju s gubitkom i kukaju kako od istoga ne mogu pokriti ni osnovne troškove. Pa tko je tu lud. Isti slučaj se dešava s ribarima u Dalmaciji,kad dođu televizijske kamere sakriju 80 % ulova pa kukanje i jadikovanje,a cijelu godinu žive od toga i iznajmljivanja svojih sobica tijekom 3 mjeseca sezone. Onaj tko zaista želi raditi, bio on u Slavoniji ili Dalmaciji ,bio on u zemljoradnji ili ribarstvu ,svojih 8 sati dnevno kojih odradi prosječni Hrvatski zaposlenik zaradi makar 5-erostruko više. Razmislite pa ćete shvatiti da je to zaista tako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare