To je to što me zanima!

Zapeli u špilji u Austriji: 'Izlaz nam blokira otopljena voda'

"Spasioci rade na tome da sastave tim od četiri osobe koji će pronaći nestale istraživače, provjeriti njihovo stanje i pružiti im sve potrepštine. Ali nema razloga misliti da se išta dramatično dogodilo"
Vidi originalni članak

Trojica speleologa zapela su u austrijskoj špilji nakon što je otopljena voda napunila tunelski sustav brže nego što su očekivali, blokirajući im izlaz, kažu spasilački timovi.

Špiljski sustav Lamprechtshöhle nalazi se u blizini njemačke granice. Proteže se oko 60 kilometara i jedan je od najdubljih na svijetu.

Neke od špilja sada su do vrha ispunjene vodom, što znači da je izgubljen kontakt s istraživačima koji su bili u špilji na 20-satnom obilasku kako bi skupljali kamenje.

AKCIJA KOD RIJEKE Turisti usred jake bure i plime zapeli na litici, spasio ih HGSS

"Optimistični smo jer su istraživači dobro opremljeni profesionalci koji se znaju nositi s takvom situacijom", rekla je Monika Feichtner, voditeljica lokalne organizacije za spašavanje iz špilja. Napomenula je da postoje sigurnosne niše i spremišta zaliha za takve situacije.

Spasioci rade na tome da sastave tim od četiri osobe koji će pronaći nestale istraživače, provjeriti njihovo stanje i pružiti im sve potrepštine. Ali nema razloga misliti da se išta dramatično dogodilo, rekao je voditelj tima Gernot Salzmann za televizijsku kuću oe24.

HVALEVRIJEDNA AKCIJA U akciji Lidla, HGSS-a i Čistog podzemlja dosad izvađeno 225 kubika otpada iz jama i špilja

Vlasti kažu da poljski istraživači koji su desetljećima posjećivali Lamprechtshöhle spadaju među najbolje poznavatelje špilje.

Sljedećih dana očekuju se i niske temperature koje bi trebale uzrokovati pad vodostaja i osloboditi put do izlaza. Ali teško je reći koliko bi to moglo potrajati.

"Bez obzira na sve, ne mogu plivati ​​jer za to morate biti apsolutni stručnjak, a s našeg stajališta za to trenutno nema potrebe", rekao je Wolfgang Gadermayr, spasilac i geolog.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • salkomalo 19.02.2022.

    "Izlaz nam blokira otopljena voda" LOL jel može objašnjenje kako izgleda ta "otopljena" voda naspram "neotopljenje" vode

Komentiraj...
Vidi sve komentare