To je to što me zanima!

Zaplijenili 19 tisuća umjetnina: Kradljivci trguju preko mreže

Tijekom velike međunarodne operacije protiv trgovine umjetninama pronađeno je 19 tisuća predmeta i uhićena je 101 osoba povezana sa zaplijenom. Plan kradljivaca bila je online prodaja
Vidi originalni članak

Pronađeno je 19.000 ukradenih predmeta tijekom velike međunarodne operacije protiv trgovine takvim umjetničkim predmetima i starinama, vođene u 103 zemlje, 101 osoba je uhićena, objavio je Interpol u srijedu.

Zaplijenjene su antikne kovanice, arheološki predmeti, keramika i antikno oružje opljačkani u zemljama u ratu ili ukradeni iz muzeja i arheoloških nalazišta, objašnjava u priopćenju organizacija za međunarodnu policijsku suradnju sa sjedištem u Lyonu. Pronađen je i alat kojim su se služili trgovci, poput detektora metala. 

Zapljene, koje su pokrenule 300 istraga, su provedene tijekom dvije istovremene operacije vođene u jesen prošle godine: Atena II, koju su vodili Svjetska carinska organizacija (WCO) i Interpol i Pandora IV, usmjerena na Europu koju su koordinirali Europol i španjolska Civilna garda.

DILERI SE 'SNAŠLI' Interpol: Dostavljači u kutijama za pizzu dostavljaju drogu

U Madridu su pronađeni neki iznimno rijetki predmeti iz prekolumbijskog razdoblja, ilegalno kupljeni nakon što su ukradeni na arheološkim nalazištima u Kolumbiji. Argentinska savezna policija je zaplijenila 2.500 antiknih kovanica, što je najveća zapljena te vrste predmeta u sklopu ove operacije.

Afganistanska carina je zaplijenila 971 predmet afganistanske kulturne baštine u zračnoj luci u Kabulu koji su trebali biti upućeni u Istanbul, pojašnjava se u priopćenju. Dvadeset i osam posto svih zaplijenjenih predmeta je trebalo biti prodano online.

- Nelegalna internetska tržišta su jedan od glavnih vektora te vrste kriminala, naglasio je Kunio Mikuriya, glavni tajnik WCO-a.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare