To je to što me zanima!

Zaštitnica Anne Frank je preminula u 101. godini

Miep Gies brinula je o Frankovima dok su se krili. Nakon što su ih odveli u logor, sačuvala je Annine dnevnike i pomogla njenom ocu Ottu da ih objavi
Vidi originalni članak

Miep Gies, koja je prkosila nacistima u Drugom svjetskom ratu sakrivši djevojčicu Židovku, preminula je u 100. godini u Nizozemskoj. Radila je za Annina oca Otta i bila jedna od rijetkih koji su donosili hranu obiteljima Frank i van Daan koje su se krile na tavanu iznad ureda Otta Franka u Amsterdamu. Djevojčica, njena sestra i roditelji te još četvero članova obitelji van Daan, krili su se 25 mjeseci za vrijeme rata, od 1942. do 1944. godine. Nakon što su Annu odveli u koncentracijski logor Bergen-Besen gdje je i preminula od tifusa samo dva tjedna prije nego što su oslobodili zatvorenike, Miep je sačuvala papire na kojima je djevojčica bilježila svakodnevna zbivanja u skrovištu i nadanja kako će poslije rata postati spisateljica. Poslije rata dala ih je Anninom ocu, jedinom članu obitelji koji je preživio.
- Nikad neću zaboraviti tugu i očaj koje sam osjetila ugledavši prazne sobe koje su Frankovima dvije godine bile dom - prisjetila se prošle godine na svoj 100. rođendan Miep dana kada su nacisti provalili u skrovište i odveli obitelj u smrt. Netko ih je izdao.
Miep je pomogla Ottu da uredi Annin dnevnik. Prodan je u više desetaka milijuna primjeraka i preveden na 65 jezika.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Zeljk0 12.01.2010.

    SunTzu: lakše se baciti s mosta s kamenom oko vrata nego da nam tu pišeš svoje nacističke ispade...

  • Zeljk0 12.01.2010.

    drug Tito: a rađe bi u plinsku komoru umjesto njenih sunarodnjaka...? vjerojatno da to nije istina.....

  • meemee 12.01.2010.

    \"Tko spasi jednog covjeka, spasio je cijeli svijet\". Hrabra zena. Pocivala u miru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare