To je to što me zanima!

Zašto dobivamo stare eure na bankomatima? Evo zbog čega nema hrvatskih euronovčanica

Mnogi su se začudili kada su na bankomatima podizali eure i nadali se novim, hrvatskim euronovčanicama, a dobili su stare i 'zgužvane' eure koji su stari 20 godina
Vidi originalni članak

Svi koji su mislili da će s prelaskom na euro dobili i hrvatske euronovčanice, prevarili su se. Naime, hrvatske euronovčanice ne postoje.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati rekli što misle o zaokruživanju cijena

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrvatska je u Hrvatskoj kovnici novca iskovala hrvatske eurokovanice, s već poznatim nacionalnim obilježjima, i njih su građani mogli primjerice kupiti i u početnim paketima, što su mnogi i činili. Na “svoje eurokovanice” ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom dijelu pridonijela optjecaju novca u eurozoni.

Građani ove hrvatske eure, isključivo kovanice, nisu međutim smjeli trošiti do ulaska zemlje u eurozonu kada su te kovanice postale platežno sredstvo na području cijele eurozone. Isto tako, i ranije iskovane kovanice eura, koje su već odavno platežno sredstvo u eurozoni, jednakopravno postaju i platežno sredstvo kod nas, “ravnopravne” nacionalnim kovanicama. Sve je to sada ista valuta i novac.

VEĆINA PLAĆANJA U EURU Anketa Europske komisije: U 93 posto transakcija kusur je bio u euru, prelazak dobro napreduje

No o hrvatskim euronovčanicama nikad nije bilo riječi. Novčanice eura su uvijek iste, one koje je izdavala i izdaje Europska središnja banka, na njima je potpis isključivo guvernera ECB-a, piše Novi list. Sada su te novčanice naše, mi smo ih zapravo “uvezli” i koristimo kao svoj novac, pri čemu se ne tiskaju kod nas, niti su one ikako nacionalno obilježene.

Iz HNB-a su potvrdili da su “u optjecaju na nivou čitavog europodručja koje obuhvaća 24 zemlje (20 zemalja članica Europske unije plus Andora, Monako, San Marino i Vatikan) iste novčanice eura i to dvije jednakovrijedne serije”.

RAZDOBLJE DVOJNOG OPTICAJA Moraju li vam trgovci vratiti eure ako plaćate u kunama?

– Dakle “hrvatskih” ili primjerice “njemačkih” euronovčanica nema, odnosno iste se euronovčanice upotrebljavaju na cijelom europodručju - potvrdio je HNB.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • pocetnik 08.01.2023.

    ako su euri u mom dzepu onda su moji..u drugom dzepu drzim svoje svicarske franke..i ne interesiraju me ni dolari ni rublje....

  • volim život 08.01.2023.

    Bio sam u Bauhausu i povrat sam dobio 2 eura iz Francuske zašto nije javnost obavještenja da svi euri vrijede i da im je samo prednje lice isto mislim kovanica a zadnja strana prema državi gdje je kovano.

  • ucjena 08.01.2023.

    Ništa mi svoje nemssmo

Komentiraj...
Vidi sve komentare