To je to što me zanima!

'Zašto Vukovaru smeta ćirilica, ja to ne mogu sebi objasniti'

Oni koji su činili zla, naši susjedi, a djelomično i mi, ali u mnogo manjoj mjeri, ne mogu se nikad opravdati, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Kistanjama
Vidi originalni članak

manastiru Krka kraj Kistanja u srijedu se unatoč kiši blagdan Preobraženja Gospodnjeg i 400 godina pravoslavne bogoslovije. Pred više stotina vjernika liturgijsko slavlje je predvodio je prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, koji je u svojoj propovijedi komentirao događaje iz bliže i dalje povijesti.

- Ovaj manastir je podignut u 14. stoljeću, s još nekoliko drugih manastira, što znači da mi Srbi nismo ovdje došli s Turcima kako se znade govoriti, nego da je ovo srpska postojbina. Ovdje je u 14. stoljeću bio veliki broj našeg naroda, ali su mnogo puta, zbog raznih zavrzlama i peripetija bježali i napuštali ovo mjesto. No, vraćali su se i dolazili na porušene crkve, manastire i groblja - rekao je Irinej.

-  Ali zla koja su se desila u našem vremenu  veća su no ikad prije. Nikad narod nije činio što u našem vremenu, a što je najgore to se događa između naroda koji su mnogo godina imali istu Crkvu, isto Evanđelje, i gotovo sve isto, a dogodilo se da su se braća posvađala i činila zlo jedno drugome da se i nebo postidilo onoga što se radi. A to nisu bili Božji ljudi niti se to činilo u ime Crkve. Bilo je to u ime dubokog moralnog pada čovjeka. Oni koji su činili zla, naši susjedi, a djelomično i mi, ali u mnogo manjoj mjeri, ne mogu se nikad opravdati, ali se moramo moliti Gospodinu da to ostane iza nas i da se nikad više ne ponovi ni među nama, ni među drugim narodima - kazao je poglavar Srpske pravoslavne Crkve patrijarh Irinej.

Pozvao je  "posvađanu braću" na oprost. - Kao narod moramo oprostiti sve ono što nam je činjeno, ali i moliti oprost one kojima je zlo činjeno od ponekih od nas - rekao je patrijarh, ne otkrivši metodu kojom je mjerio počinjena zla.

Manastir Krku patrijarh Irinej posjetio povodom 400. obljetnice bogoslovije. Iz nje je tijekom četiri stoljeća izašlo više od tisuću svećenika Srpske pravoslavne crkve. - Došao sam da ohrabrim ovaj narod koji je pored svih nevolja ostao ovdje i da poručim  svima koji su napustili ovaj kraj  da se vrate jer su ovdje od davnina živjeli s braćom Hrvatima - rekao je patrijarh Irinej u izjavi za novinare. Komentirao je i događanja u Vukovaru vezana uz ćirilicu. 

- Svaki narod ima svoj identitet, a pismo je dio toga identiteta. Beograd je preplavljen latinicom i to nikome ne smeta, a zašto Vukovaru smeta ćirilica, ja to ne mogu sebi objasniti - rekao je Irinej i dodao kako je uvjeren da će vrijeme demantirati takvu odluku, i to neće nimalo časno..

Idi na 24sata

Komentari 244

  • Toliko.o.Tome 21.08.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • vroni 21.08.2015.

    Gdje je SPC bila kada su granate padale na Vukovar, kada su četnici harali, kada su katoličke crkve rušene, Zagreb-dječja Klaićeva napadnuta, tisuće Hrvata prograni iz Bosne i Banije, gdje ste tada bili pope Ireneju, mi to ne možemo shvatiti da niste nikad, ama baš nikada javno protestirali protiv tih bestijalnosti.

  • Lampadina 20.08.2015.

    Pola Beograda u latinici , a nije mu objasnjivo zasto je u VUKOVARU cirilica problem .. E pa pope u Beogradu nije pao ni jedan metak iz Hrvatske a pogledajte malo snimke razrusenog VUKOVARA od strane SRBA i poslusajte pjesmu gdje imate mesa od zaklanih Hrvata a samo vam salata fali .. Dodju ili cak zive u HR i prave se telci kao oni jadni nista neznaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare