Obavijesti

News

Komentari 244

'Zašto Vukovaru smeta ćirilica, ja to ne mogu sebi objasniti'

'Zašto Vukovaru smeta ćirilica, ja to ne mogu sebi objasniti'
4

Oni koji su činili zla, naši susjedi, a djelomično i mi, ali u mnogo manjoj mjeri, ne mogu se nikad opravdati, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Kistanjama

VIDEO

manastiru Krka kraj Kistanja u srijedu se unatoč kiši blagdan Preobraženja Gospodnjeg i 400 godina pravoslavne bogoslovije. Pred više stotina vjernika liturgijsko slavlje je predvodio je prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, koji je u svojoj propovijedi komentirao događaje iz bliže i dalje povijesti.

- Ovaj manastir je podignut u 14. stoljeću, s još nekoliko drugih manastira, što znači da mi Srbi nismo ovdje došli s Turcima kako se znade govoriti, nego da je ovo srpska postojbina. Ovdje je u 14. stoljeću bio veliki broj našeg naroda, ali su mnogo puta, zbog raznih zavrzlama i peripetija bježali i napuštali ovo mjesto. No, vraćali su se i dolazili na porušene crkve, manastire i groblja - rekao je Irinej.

-  Ali zla koja su se desila u našem vremenu  veća su no ikad prije. Nikad narod nije činio što u našem vremenu, a što je najgore to se događa između naroda koji su mnogo godina imali istu Crkvu, isto Evanđelje, i gotovo sve isto, a dogodilo se da su se braća posvađala i činila zlo jedno drugome da se i nebo postidilo onoga što se radi. A to nisu bili Božji ljudi niti se to činilo u ime Crkve. Bilo je to u ime dubokog moralnog pada čovjeka. Oni koji su činili zla, naši susjedi, a djelomično i mi, ali u mnogo manjoj mjeri, ne mogu se nikad opravdati, ali se moramo moliti Gospodinu da to ostane iza nas i da se nikad više ne ponovi ni među nama, ni među drugim narodima - kazao je poglavar Srpske pravoslavne Crkve patrijarh Irinej.

Pozvao je  "posvađanu braću" na oprost. - Kao narod moramo oprostiti sve ono što nam je činjeno, ali i moliti oprost one kojima je zlo činjeno od ponekih od nas - rekao je patrijarh, ne otkrivši metodu kojom je mjerio počinjena zla.

Manastir Krku patrijarh Irinej posjetio povodom 400. obljetnice bogoslovije. Iz nje je tijekom četiri stoljeća izašlo više od tisuću svećenika Srpske pravoslavne crkve. - Došao sam da ohrabrim ovaj narod koji je pored svih nevolja ostao ovdje i da poručim  svima koji su napustili ovaj kraj  da se vrate jer su ovdje od davnina živjeli s braćom Hrvatima - rekao je patrijarh Irinej u izjavi za novinare. Komentirao je i događanja u Vukovaru vezana uz ćirilicu. 

- Svaki narod ima svoj identitet, a pismo je dio toga identiteta. Beograd je preplavljen latinicom i to nikome ne smeta, a zašto Vukovaru smeta ćirilica, ja to ne mogu sebi objasniti - rekao je Irinej i dodao kako je uvjeren da će vrijeme demantirati takvu odluku, i to neće nimalo časno..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...