To je to što me zanima!

Zastupnik Kukan: Srbiji status kandidata za EU ove godine

Slovak Eduard Kukan i rumunjski socijaldemokrat Viktor Bostinaru uvjereni su u pozitivan ishod izvješća Europske komisije na zahtjev Srbije za status kandidata
Vidi originalni članak

Srbija bi status kandidata za članstvo u Europskoj uniji mogla dobiti već ove godine, piše Deutsche Welle. Informacija se pojavila u Bruxellesu, gdje se trenutačno održavaju "Dani Srbije u Europskom parlamentu", koji su počeli jučer otvaranjem izložbe Milene Pavlović Barili. No nije se govorilo samo o kulturi i povijesti Srbije nego i o njezinoj europskoj budućnosti.

- Ja sam 100 posto siguran da će Srbija dobiti status kandidata u tom izvješću. Ako bude još nešto povrh toga, kao bonus, ja ću i to pozdraviti. Koji se god kriteriji uzmu u obzir, Srbija je uradila mnogo pozitivnog na putu prema Europi i to se mora priznati u ovom izvješću o napretku - izjavio je Eduard Kukan, slovački zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik odbora Europskog parlamenta za suradnju s jugoistočnom Europom.

Kukan je uvjeren da će izvješće Europske komisije o napretku zemalja u procesu eurointegracija, koje se očekuje za 12. listopada, biti pozitivno za Srbiju. Optimističan je i rumunjski zastupnik, socijaldemokrat Viktor Bostinaru.

"Što prije počnu pregovori, to bolje za sve nas"

- Kad sažmem sve informacije koje sam dobio posljednjih dana, realno je očekivati pozitivan odgovor Europske komisije na zahtjev Srbije za status kandidata - izjavio je Bostinaru, inače predsjednik skupine neformalne parlamentarne skupine "Prijatelji Srbije".

- Ako se sve bude kretalo dobrim putem, a vjerujem da hoće, Srbija bi ubrzo mogla postati i formalni kandidat uz određen datum za početak pregovora - dodao je Bostinaru.

Član je "Prijatelja Srbije" i španjolski socijaldemokrat i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez, koji smatra kako je potrebno više govoriti o Srbiji kao o "ključnom europskom igraču". Europskoj će uniji, uvjeren je Martinez, nedostajati temeljan dio nasljeđa, kulture i političkog identiteta sve dok čitav zapadni Balkan ne bude integriran u nju.

- Zato želimo da proces pristupnih pregovora za Srbiju počne što prije. Što prije počnu ti pregovori, to će biti bolje i za Srbiju i za sve nas - rekao je Martinez.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • gogson00 21.09.2011.

    Neka samo oni ulaze u EU, ali mi ne smijemo!!! Ako mi uđemo, pa onda oni uđu, kad se EU raspadne, a hoće, evo opet rata.

  • sestro 21.09.2011.

    mislim da će komšije jako brzo u eu..znaju oni politiku i imaju puno saveznika..nisu potkupljivi kao mi i imaju dostojanstvo za razliku od nas koji smo lizogusci...a mi im ni pera odbiti ne možemo jer smo potpisali da ih ne smijemo sprečavati kod ulaska..i to smo postpisali..e stvarno smo kreteni..

  • Maksimilijan 21.09.2011.

    Ne znam jel se itko sjeca Pusaca iz X-filesa.Ovaj isti on.

Komentiraj...
Vidi sve komentare