To je to što me zanima!

'Zatajenje srca danas postaje epidemija i jako veliki problem'

U Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb obilježilo se 30 godina transplantacije srca, 10 godina primjene mehaničke cirkulacije kod zatajenja srca i 20 godina djelovanja Klinike za kardijalnu kirurgiju
Vidi originalni članak

Više od 300 transplantacija srca u proteklih 30 godina obavljeno je u Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, a od prve transplantacije stalno se razvijaju nove metode liječenja i znanstveni rad koji je doveo do prepoznatljivosti hrvatske medicine na međunarodnoj razini, istaknuto je u srijedu na obilježavanju 30 godina transplantacije srca, 10 godina primjene mehaničke cirkulacije kod zatajenja srca i 20 godina djelovanja Klinike za kardijalnu kirurgiju.

Prvu transplantaciju srca obavio je Josip Sokolić s timom liječnika i medicinskih sestara KBC-a Zagreb 30. rujna 1988. godine.

Predstojnik Klinike Bojan Biočina podsjetio je kako je Hrvatska danas u samom svjetskom vrhu s 10 transplantacija srca na milijun stanovnika.

"Na presađivanje srca se čeka ovisno o stupnju hitnosti - hitni pacijenti čekaju nekoliko tjedana, a oni koji su stabilniji nekoliko mjeseci. Čekanje je bitno olakšano uvođenjem mehaničke cirkulacijske potpore, odnosno mogućnošću ugradnje srčane pumpe ili umjetnog srca, što omogućuje da pacijent do transplantacije bude siguran i u dobrom stanju", kazao je Biočina.

Istaknuo je kako se s primjenom mehaničke srčane potpore  u KBC-u Zagreb počelo prije 30 godina, no program je prekinut 1995. a zatim obnovljen 2008. godine.

"Radi se o umjetnoj cirkulaciji - kad srce ne može raditi samo, tada mu se uz pomoć pumpe ili mehaničkog srca omogućuje da dočeka transplantaciju, a ako ne može biti transplantiran da ostatak života živi dulje i kvalitetnije", rekao je Biočina.

Zatajenje srca postaje epidemija

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić upozorio je da zatajenje srca danas postaje epidemija i veliki javnozdravstveni problem koji pogađa dva posto populacije, a kod starijih od 65 godina čak svakog desetog čovjeka.

Od srčanih bolesti, poput infarkta miokarda, srčanih aritmija i prirođenih bolesti srca, u Hrvatskoj godišnje umire oko 25.000 ljudi, i te su bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Zatajenje srca krajnja je faza bolesti srca protiv koje danas postoji moćno oružje - transplantacija srca kao zlatni standard u liječenju teških oblika zatajenja srca i potpuno novi svijet mehaničkih srčanih crpki, kaže Miličić.

"Mi smo među zemljama poznatim u svijetu po liječenju zatajenja srca. To je jedan od glavnih brendova hrvatske medicine, posebno KBC-a Zagreb. Također, među prvima smo počeli ugrađivati srčane pumpe i mehaničke crpke", naglasio je.

Miličić je nedavno izabran za predsjednika Europskog komiteta za uznapredovalo zatajenje srca, te će govoriti na "Brano meetingu", koji se ovih dana održava u Zagrebu, a okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji raspravljaju o farmakološkim i tehnološkim mogućnostima liječenja zatajenja srca.

Svečanosti je bio nazočan i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je ocijenio kako se radi o velikim obljetnicama hrvatske medicine, koje uključuju briljantne rezultate koje Hrvatska bilježi na tom području.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Google Search 05.09.2018.

    i za to krivim ministra kujundzica, da radi svoj posao bolje manje zatajenja srca bi bilo, ljudi od muke, sekiracije, stresa ne znaju sto ce, ne znaju dali ce izgurati danasnji dan, pa ih udari srcani, ministre i vlado trazim ostavku, do sutra na stolu da sam vidio ostavke, inace cu vam svima dati otkaz, dajem vam jos vremena da si sacuvate obraz. Na ovo sto vi radite i sotona vam zavidi, Lucifer sav u depresiji dolazi kod Boga da ga Bog utjesi, kaze mu Oce ja ovo ne mogu podnijeti, ovi u hrvatskoj vladi su zlobniji od mene. Bog mu oduzeo ArchAngel noz da se nebi ubio, strasno za vidjeti, trebao sam taj dan uzeti slobodno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare