To je to što me zanima!

Zatvor u Sisku još uvijek nije saniran, a prije potresa je u njemu bilo previše zatvorenika

Na spontanom okupljanju ispred Zatvora u Sisku, pravosudnim se policajcima priključilo i nekoliko odvjetnika kako bi Ministarstvo pravosuđa i uprave upozorili na probleme koji proizlaze iz neriješenog statusa zatvora
Vidi originalni članak

Nakon potresa 29. prosinca prošle godine, zbog oštećenja zgrade, stotinjak zatvorenika je izmješteno u druge kaznionice. Zaposlenicima zatvora, a njih je pedesetak, odvjetnicima i sucima sisačkih sudova to je stvorilo goleme poteškoće pri obavljanju poslova. O konkretnim problemima govorio je sisački odvjetnik Marko Rafaj. 

- Navodno Ministarstvo nastoji ukinuti istražni zatvor u Sisku, čime se dovodi u pitanje sudbina pedesetak zaposlenika i njihovih obitelji, ali i svih drugih koji su poslovima naslonjeni na zatvor, a riječ je o velikom sustavu. Zbog toga predlažemo da se jedna zgrada u Sisku prilagodi potrebama zatvora, ili da se izgradi nova zgrada zatvora - kaže Rafaj.

'BORBA ZA ŽIVOT' Sarajevo: Prosvjedi zbog lošeg upravljanja pandemijom, tražile su se ostavke svih ministara

Dodaje kako zatvor formalno djeluje, iako su zatvorenici razmješteni po drugim kaznionicama, koje su od Siska udaljene i stotinjak kilometara, a osim zatvorenika, po drugim je ustanovama raspoređen i dio pravosudnih policajaca.

- Ovim je stanjem narušeno i pravo na obranu zatvorenika s kojima sada teško komuniciramo, teško dolazimo do Bjelovara ili Gospića gdje su nam klijenti. Dugim prijevozom zatvorenika na sud postaje upitna i njihova sigurnost, povećavaju se troškovi, suci imaju problema sa zakazivanjem rasprava - govori Rafaj.

PROSVJEDI U RIMU Radnici groblja prosvjedovali zbog prepunih mrtvačnica

Spominje kako je navodno osiguran i novac iz EU fondova za novu zgradu zatvora u Sisku, ali konačne odluke još nema.

INTERVJU HRVOJE BUJAS 'Zbog loših i diskriminatornih odluka spremni smo tužiti Vladu, uključili smo odvjetnike'

Pravosudni policajci pak upozoravaju i na problem prenapučenosti zatvora, čiji je kapacitet do pedesetak osoba, a nerijetko ih je u njemu i više od stotinu. Sisački zatvor se naime, ne koristi za odsluženje kazne, već ponajprije kao istražni zatvor, odnosno za pritvor optuženika.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gagan grozni 05.05.2021.

    Treba dogradit GOLI OTOK ZA POLITICARE LOPOVE,PA KAD VEC NE GRADE VRTICE,STARACKE DOMOVE,NAK NAPRAVE ZATVOR U SVAKOM GRADICU, DA SMJESTE PENZIONERE I STOKU SITNOG

Komentiraj...
Vidi sve komentare