News

Komentari 13

Radnici groblja prosvjedovali zbog prepunih mrtvačnica

Radnici groblja prosvjedovali zbog prepunih mrtvačnica

Radnici rimskih groblja prosvjedovali su u petak jer se više ne mogu nositi s prepunim mrtvačnicama, optužujući vlast da je nesposobna upravljati pandemijom koronavirusa

Direktori groblja kažu da je samo u rimskom krematoriju nagomilano 2000 tijela, a kapacitet mu je 50 dnevno, i da su pretrpana i ostala groblja.

Neka tijela su u hladnjačama od početka godine, rekli su.

"Svaki drugi dan javljaju nam da su groblja blokirana i da više nemaju mjesta za nove mrtve", rekao je Giovanni Caciolli, predsjednik strukovne udruge.

Gradska tvrtka koja se bavi pogrebima AMA priopćila je ranije ovaj tjedan da je suočena s neviđenom situacijom i da čini sve da se osigura dodatnih 60.000 grobnih mjesta.

Po podacima tvrtke, od listopada 2020. do ožujka 2021. bilo je 4763 više umrlih nego u istom razdoblju 2019/2020, a negativan trend nastavio se u travnju.

U Italiji je dosad s covidom-19 umrlo 116.000 ljudi. Većina ih je na sjeveru zemlje, no u posljednje vrijeme sve je više umrlih u središnjoj i južnoj Italiji.

Prosvjednici su u petak položili vijence pred Herkulovim hramom, blizu gradske vijećnice. "Oprostite, ali ne dopuštaju nam da pokopamo vaše voljene", pisalo je na jednom vijencu.

Jedan je Rimljanin ranije ovaj tjedan po gradu izlijepio plakate, ispričavajući se svojoj majci koja je umrla u ožujku ali joj je tijelo još u hladnjači.

"Oprosti mama što te još nisam pokopao", piše na plakatu.

Oporbeni političari kažu da se situacija mogla izbjeći da su gradske vlasti još 2017. poslušale upozorenja da se krematorij mora modernizirati i proširiti.