To je to što me zanima!

Zbog fekalija u moru zabranili kupanje na tri plaže u Novom Vinodolskom: 'Problem su kiše'

Razlog onečišćenja je ispuštanje fekalnih otpadnih voda u more
Vidi originalni članak

Zabranjeno je kupanje na tri novljanske plaže, javlja Novi list.  Početkom lipnja rezultati testiranja na Zagori kupalište – zapad, Zagori kupalište – istok i Bribirska obala pokazali su se nezadovoljavajući.

Naime, voditeljica Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša pri Županijskom zavodu Darija Vukić Lušić kaže da je razlog onečišćenja ispuštanje fekalnih otpadnih voda u more, do čega je došlo uslijed disfunkcije kanalizacijskog sustava

Član Uprave Vodoopskrbe i odvodnje kaže kako je problem u jakim kišama. Igor Uremović kaže da je zbog jakih prošlotjednih pljuskova u kratkom vremenskom intervalu došlo do nanošenja šljunka i drugog materijala u odvod, što je posljedično dovelo do začepljenja kolektora i cijevi, a nakon čega je proradio havarijski ispust, odnosno ispuštene su fekalne otpadne vode u more iza novljanskog lukobrana.

ZABRANA KUPANJA U Šćuzi more i dalje zagađeno

– Po dojavi Nastavnog zavoda odmah smo reagirali i odradili čišćenje mora. Nakon toga smo ustanovili da je uzrok problema začepljenje jednog kraka cijevi, odnosno zatrpavanje kolektora raznim materijalom uslijed jakih oborina. Sanirali smo problem, što uostalom pokazuju i rezultati ispitivanja kakvoće more od prošlog petka, a prema kojima je more ponovo izvrsne kvalitete. Nadamo se da će se ponovljeni nalazi opet pokazati izvrsnima, nakon čega bi došlo do skidanja znakova zabrane kupanja i normalizacije situacije – govori Uremović.

– U posljednjih 10 godina nismo imali vidljivo onečišćenje na tri susjedne lokacije, stoga je odmah bilo jasno da se radi o većem problemu unutar kanalizacijskog sustava, a ne o izoliranom slučaju kao što je, primjerice, izbijanje jedne pojedine septičke jame – zaključuje Darija Vukić Lukić.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Ivan Ivić 882 13.06.2023.

    Znači dalmoši seru direkt u more, i to bi naplatili, e pa neće više tako.

  • post it 13.06.2023.

    Novi već zadnjih 30 godina ima problem s "kišom", "cvjetanjem mora" i sl., a sve to nalikuje na masnu smeđu fekalnu vodu, s komadićima.... i smrdi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare