To je to što me zanima!

Zdravstvo na aparatima: Dug premašuje sedam milijardi kn

Ako bolnicama još isporučuju lijekove, veledrogerije ne znaju koliko će dugo to moći ne podmire li im postojeća dugovanja. Ministri Marić i Kujundžić za to još nemaju rješenje
Vidi originalni članak

Da vam poslodavac dugih 980 dana ne isplati plaću za posao koji ste napravili, biste li i dalje za njega radili, pita se Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Točno toliko dana, dodaje, jedna veledrogerija čeka da joj Opća bolnica Virovitica plati za isporučene im lijekove i potrošni materijal.

- Ovakav način poslovanja je neizdrživ. Veledrogerije se prisiljava da podignu tužbe i ovrhom naplate svoja potaživanja, koja iznose gotovo 2,5 milijardi kuna. Dužni smo bankama, plaćamo velike kamate i hitno tražimo da nadležni iznađu rješenje za ovaj problem - oštro kaže Herceg. Dodaje kako lijekova na skladištu imaju, no koliko će ih dugo biti ako se postojeći dugovi ne podmire, teško mu je govoriti.

- Mi smo odgovorni i, sve dok imamo lijekova, isporučivat ćemo ih, posebice one koji su prijeko potrebni onkološkim bolesnicima - istaknuo je Herceg i dodao kako je problem naplate lijekova u zdravstvenom sustavu star 25 godina.

Prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, govori kako potrebnih lijekova u bolnici zasad imaju, no morali su uvesti restrikcije.

- Onkološkim bolesnicima lijekove koji su među ponajboljima u svijetu i koji nas po pacijentu mjesečno koštaju oko 40.000 kuna, možemo dati samo prema smjernicama HZZO-a. Dakle, ako HZZO trošak tog lijeka neće pokriti, mi ga, kao što smo činili dosad, nećemo moći primijeniti kod pacijenta - pojasnio je Zovak dodavši da su zbog gomilanja troškova prisiljeni i odgoditi neke zahvate koji mogu čekati, što će automatski produljiti liste čekanja.

- Ni jednom pacijentu ništa ne smije nedostajati, a rezultate ovih promjena vidjet ćemo u narednim mjesecima - dodao je.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će problematika zdravstva biti jedna od reformi obuhvaćenih u Nacionalnom programu reformi. Koja je to po redu reforma u zdravstvu, teško je i pobrojiti.     

Idi na 24sata

Komentari 80

  • Michelangelo 30.03.2017.

    Pogodite tko će to platiti!Samo me zanima koliko posto od plaće će biti navedeno na platnoj listi....

  • Apokalipsični Prorok 30.03.2017.

    Drugovi i drugarice još koji dan i hrvatsko zdravstvo je umrlo. Liječnici su ionako svi otišli van, lijekova više nema a liječiti će se samo oni koji imaju novac, eto to vam je to, prava i jedina istina...

  • 30.03.2017.

    **** Admin **** Poštovani, molimo vas isključite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

Komentiraj...
Vidi sve komentare