Obavijesti

News

Komentari 80

Zdravstvo na aparatima: Dug premašuje sedam milijardi kn

Zdravstvo na aparatima: Dug premašuje sedam milijardi kn
1

Ako bolnicama još isporučuju lijekove, veledrogerije ne znaju koliko će dugo to moći ne podmire li im postojeća dugovanja. Ministri Marić i Kujundžić za to još nemaju rješenje

VIDEO

Da vam poslodavac dugih 980 dana ne isplati plaću za posao koji ste napravili, biste li i dalje za njega radili, pita se Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Točno toliko dana, dodaje, jedna veledrogerija čeka da joj Opća bolnica Virovitica plati za isporučene im lijekove i potrošni materijal.

- Ovakav način poslovanja je neizdrživ. Veledrogerije se prisiljava da podignu tužbe i ovrhom naplate svoja potaživanja, koja iznose gotovo 2,5 milijardi kuna. Dužni smo bankama, plaćamo velike kamate i hitno tražimo da nadležni iznađu rješenje za ovaj problem - oštro kaže Herceg. Dodaje kako lijekova na skladištu imaju, no koliko će ih dugo biti ako se postojeći dugovi ne podmire, teško mu je govoriti.

- Mi smo odgovorni i, sve dok imamo lijekova, isporučivat ćemo ih, posebice one koji su prijeko potrebni onkološkim bolesnicima - istaknuo je Herceg i dodao kako je problem naplate lijekova u zdravstvenom sustavu star 25 godina.

Prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, govori kako potrebnih lijekova u bolnici zasad imaju, no morali su uvesti restrikcije.

- Onkološkim bolesnicima lijekove koji su među ponajboljima u svijetu i koji nas po pacijentu mjesečno koštaju oko 40.000 kuna, možemo dati samo prema smjernicama HZZO-a. Dakle, ako HZZO trošak tog lijeka neće pokriti, mi ga, kao što smo činili dosad, nećemo moći primijeniti kod pacijenta - pojasnio je Zovak dodavši da su zbog gomilanja troškova prisiljeni i odgoditi neke zahvate koji mogu čekati, što će automatski produljiti liste čekanja.

- Ni jednom pacijentu ništa ne smije nedostajati, a rezultate ovih promjena vidjet ćemo u narednim mjesecima - dodao je.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će problematika zdravstva biti jedna od reformi obuhvaćenih u Nacionalnom programu reformi. Koja je to po redu reforma u zdravstvu, teško je i pobrojiti.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.