To je to što me zanima!

'Zeleni' podigli tužbu protiv Ministarstva zbog Plomina C

Očito je da je TE suprotna prostornom planu Istarske županije, da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida, kažu tužitelji
Vidi originalni članak

Zelena akcija i Zelena Istra, uz podršku nekoliko Labinjana, u ponedjeljak u 11 sati su na Upravnom sudu u Rijeci podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektrane Plomin C, te u tužbi zatražili odgodu gradnje TE sve do pravomoćne presude ovog sudskog procesa.

-  Očito je da je TE suprotna prostornom planu Istarske županije, da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida, da će imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice, da nas dovodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu te da će doprinijeti sve intenzivnijim i očiglednijim posljedicama klimatskih promjena - rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Osim navedenih razloga, u tužbi Ministarstva zaštite okoliša i prirode iznesen je i cijeli niz argumenata zbog kojih ekološka dozvola za TE Plomin C treba biti odbačena. 

Tužitelji tvrde da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš patio od niza nedostataka te je vrlo površno obradio najvažnije aspekte - utjecaj na zdravlje i živote ljudi.

Dodaju da su cijelo vrijeme sistematski ignorirana upozorenja o ekonomskoj i financijskoj šteti ovog projekta pa tako ona nisu ozbiljno analizirana niti u ovom postupku. Posljedice takvog neodgovornog pristupa, kažu, snosilo bi lokalno stanovništvo kroz opterećenja okoliša, ali i svi građani Hrvatske zbog moguće znatne ekonomske štete. 

Osim toga, tvrde, postupak procjene razmatrao je samo varijante tehnologije izgaranja ugljena bez da je razmatrao rješenja za druge energente i tehnologije, što nije u skladu sa Zakonom o zašiti okoliša i uredbom o Procjeni utjecaja na okoliš.

- Vjerujemo da će Upravni sud ustanoviti opravdanost naših argumenata te presudom zaustaviti ovaj ekološki i ekonomski štetan projekt - zaključili su tužitelji.


Idi na 24sata

Komentari 7

  • ŠimeValidžić 30.10.2012.

    Ugljen je štetan ne samo pri izgaranju nego pri vađenju. Hrvatska ima rezerve plina dok ugljen treba uvoziti; time se otvaraju radna mjesta u Australiji i Kanadi umjesto u Hrvatskoj. Ako želite, potpišite PETICIJU protiv TE Plomin C na ugljen: https://www.change.org/petitions/plomin-c-koristiti-plin-a-ne-ugljen-plomin-c-use-gas-and-not-coal

  • h1gh_3nd 29.10.2012.

    utječe i alkohol i boje i sve pa kog boli k...c -.-

  • Capafiori 29.10.2012.

    Djeco draga, bojim se da tu tužbu možete zakeljiti na vrh jednog od onih dimnjaka i mahati sa njome! Tužba da, ali istovremeno radite na svjesti građana o tome što im se pokušava utrapiti u njihovo dvorište, jer dokle god složno svi ne kažemo NE, oni će i od pravosuđa dobiti potvrdu da su u pravu! Zeleni, uz vas sam!

Komentiraj...
Vidi sve komentare