To je to što me zanima!

Zelenski i generali: Očekuje se nova ruska ofenziva, zapad nastavlja slati pomoć Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i generali Oleksandar Sirskij i Valerij Zalužnji rekli su kako bi nova ruska ofenziva mogla uslijediti u siječnju. Tvrde da je moguće kako bi krenula iz istočnog dijela Donbasa
Vidi originalni članak

Ukrajinski vojni zapovjednici predviđaju da bi Rusija početkom sljedeće godine mogla pokrenuti novu ofenzivu i možda po drugi puta pokušati osvojiti Kijev, dok zapad jača potporu Ukrajini dodatnom financijskom pomoći i vojnom obukom, piše tako danas Reuters.

U razgovoru za The Economist, predsjednik Volodimir Zelenski i generali Oleksandar Sirskij i Valerij Zalužnji su rekli kako bi nova ruska ofenziva mogla uslijediti već u siječnju.

- Krenula bi iz istočnog dijela Donbasa, a moguće i s juga ili iz susjedne Bjelorusije te bismo mogli svjedočiti i drugom kopnenom napadu na Kijev - rekli su generali.

- Rusi pripremaju novih 200 000 vojnika. Ne sumnjam da će ponovo pokušati napasti Kijev - rekao je Zalužnji.

U NJEMAČKOJ SAD će proširiti obuku ukrajinskih vojnika

Ministar obrane Oleksij Reznikov je za Guardian rekao da bi ofenziva mogla početi u veljači, nakon što polovica od 300 000 unovačenih ruskih vojnika završi s obukom. Obje strane su isključile božićno primirje i trenutno nitko ne spominje pregovore za okončanje rata.

U međuvremenu su čelnici EU-a u četvrtak postigli dogovor o zajmu Ukrajini u vrijednosti od 18 milijardi eura i novom, devetom paketu sankcija Rusiji.

Ukrajini će u 2023. EU pozajmiti iznos od 18 milijardi eura, a zajmovi će imati desetogodišnje razdoblje odgode. Države članice pokrit će većinu troškova kamata vanjskim namjenskim prihodima. Jamstva za to pozajmljivanje osigurat će se iz proračuna EU-a ili će ih osigurati države članice.

IZ MINUTE U MINUTU Stoltenberg osudio napade: 'Ruska strategija neće uspjeti'

Njemački kancelar Olaf Scholz je tom prilikom rekao da se radi o zajedničkoj odlučnosti da se Ukrajini nastavi potpomagati politički, financijski, vojno i humanitarno sve dok bude potrebno.

SAD je najavio da će proširiti obuku ukrajinskog vojnog osoblja u bazama u Njemačkoj. U siječnju se očekuje prvih 500 vojnika, a od travnja više od 15 000.

Ukrajina sada najhitnije traži dostavu protuzračnog naoružanja kako bi spriječila ruske raketne napade na svoju infrastrukturu.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Deputinizator_936 16.12.2022.

    Nobelovu nagradu za mir dobiva komičar Zelenski jer u Zagrebu nikog nije ubio sa svojim dronom, a u Poljskoj je svojim raketama ubio samo dva civila.

  • Stepski_905 16.12.2022.

    Zelenski ne prestaje sa svojom komedijaškom predstavom u kojoj ljudi plaču ali od tuge.

  • FIFY FUCHS 2 16.12.2022.

    Samo jedan potpis....L.p.

Komentiraj...
Vidi sve komentare