Obavijesti

News

Komentari 239

Stoltenberg osudio napade: 'Ruska strategija neće uspjeti'

Stoltenberg osudio napade: 'Ruska strategija neće uspjeti'

Više od 14 milijuna tona žitarica izvezeno je iz ukrajinskih luka zahvaljujući Crnomorskoj inicijativi, rekla je UN-ova visoka dužnosnica, dodajući da je "umjerena optimistica" u vezi s izvozom ruskog gnojiva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.03

Najmanje 11 mrtvih nakon granatiranja u Luhansku

Najmanje 11 osoba ubijeno je u granatiranju ukrajinskih snaga u regiji Luhansk, koja je pod kontrolom Rusije, na istoku Ukrajine, javlja ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na regionalne vlasti.

Još 20 osoba ozlijeđeno je u napadu na selo Lantratovka, navodi se.

21.10

Najnoviji ruski raketni napadi mogli bi biti preteča velike ofenzive, kaže stručnjak

Najnoviji ruski raketni napadi na Ukrajinu mogli bi prethoditi velikoj ruskoj ofenzivi, rekao je bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Europi, general Sir Richard Shirreff. Za Sky News je rekao da su najnoviji raketni napadi na Ukrajinu nastavak onoga što se događalo od listopada.

"Ovo oblikuje bojno polje kako bi ga vojska opisala. Omekšavanje gradova i mjesta, udaranje na civilni moral. To je uvelike nastavak onoga što se događalo otprilike od listopada", rekao je.

"Preko 1000 projektila lansirano je na Ukrajinu upravo s tim ciljem od listopada. Mislim da je razlika u tome što je do sada Rusija htjela slomiti moral civila, što neće učiniti pošto je odustala od velikih ofenziva. Ali s obzirom na obavještajne podatke i brifinge koje primamo, to bi mogao biti dio preteče velike ruske ofenzive."

Rekao je i da su Rusi "spremali" svoje bojišnice i da su mobilizirali značajan broj civila posljednjih tjedana.

"Kao rezultat povlačenja iz Hersona, uspjeli su ojačati druge dijelove svoje linije i Rusi su ovdje dobili formu", dodao je Sir Richard.

20.15

Ukrajinski premijer: Treba nam još generatora da preživimo zimu

Ukrajinske firme uvezle su oko pola milijuna generatora električne energije, ali zemlji su potrebne još tisuće većih i jačih kako bi prebrodila zimu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Ukrajina se od listopada suočava sa sve većim nestancima struje zbog ruskih napada na njezinu energetsku infrastrukturu.

Ukrajinski mrežni operater Ukrenergo rekao je nakon najnovijih ruskih zračnih napada danas da će vrijeme popravka biti dulje nego nakon prethodnih napada te da će trebati više vremena za ponovno uspostavljanje napajanja električnom energijom. Šmihal je tijekom današnjeg sastanka ukrajinske vlade rekao da će Ukrajini biti potrebno još više generatora tijekom zimskih mjeseci. 

"Mali i srednji ukrajinski poduzetnici već su uvezli 500.000 generatora male snage. Ali da preživimo zimu, trebat će nam oko 17.000 velikih i industrijskih generatora.

"Nadamo se da ćemo dio ovih potreba pokriti uz pomoć naših partnera."

19.01

Krstulović Opara: Zbog odluke o Ukrajini, bit će zadovoljan Putin

Vladajući i oporbeni zastupnici nastavili su se u petak žestoko prozivati i nakon što je bilo jasno da nije prošla Odluka o sudjelovanju u misiji EUMAM i o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a Andro Krstulović Opara (HDZ) izjavio je da će zbog te odluke Putin biti zadovoljan.

Krstulović Opara se referirao na izjavu Peđe Grbin (SDP) da spomenuta Odluka nije 'glasovanje o pomoći Ukrajini, nego o pokušaju HDZ-a da u potpunosti ovlada Hrvatskom'.

Više pročitajte OVDJE.

18.35

CNN: Zelenski htio održati govor prije finala Svjetskog prvenstva, FIFA ga odbila

FIFA je odbila zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da mu dopusti da podijeli poruku mira prije finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru u nedjelju, izvijestio je CNN u petak.

CNN piše, pozivajući se na svoj izvor, da je ured Zelenskog zatražio obraćanje putem video veze navijačima na stadionu uoči utakmice te da ga je iznenadio negativan odgovor.

"Smatrali smo da FIFA želi iskoristiti svoju platformu za viši cilj", kazao je izvor, dodavši da su razgovori između Kijeva i FIFA-e ipak još uvijek u tijeku.

Komentari 239