To je to što me zanima!

Zelenski najavio pravosudne reforme: Cilj je osiguranje brzog članstva u Europskoj uniji

Ukrajina je službeno podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a kao ključne elemente na tom ukrajinskom putu EU vidi okončanje "endemske" korupcije, nadogradnju zakonodavstva, kao i reforme u pravosuđu
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u četvrtak da je odobrio plan reformi za unaprjeđenje kaznenog sustava i onog za provedbu zakona, ključnih elemenata u planovima za osiguranje brzog članstva u Europskoj uniji.

- Moramo osigurati sustav koji jamči pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan s našim ciljem brzog pridruživanja Uniji- izjavio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

IZ MINUTE U MINUTU Rusi priznali povlačenje iz dijela Bahmuta: Ruski piloti poginuli u padu helikoptera kod Krima

Promjene bi, rekao je Zelenski, bile dio novog društvenog ugovora koji bi osiguravao građanima da se osjećaju sigurno i zaštićeno.

- Povjerenje u državu temelji se na povjerenju u one koji djeluju u njeno ime. Provođenje zakona i tužiteljstvo su ključni za to, kao i svi koji rade u državnom aparatu- ustvrdio je.

KLJUČNI TEST ZA UKRAJINU Zelenski čeka pomoć Zapada: 'U protuofenzivu još ne možemo, izgubili bismo previše ljudi...'

Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije, službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a kao ključne elemente na tom ukrajinskom putu EU vidi okončanje "endemske" korupcije, nadogradnju zakonodavstva, kao i reforme u pravosuđu, piše Reuters.

Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u lipnju prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživanja Europskoj uniji obično traje godinama, u vidu usklađivanja zakona i propisa zemlje kandidata s pravilima Unije.

OBEĆANJE UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA 'Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju. Zauzet ćemo ponovno cijelu Ukrajinu'

No Zelenski želi da se taj proces ubrza, a pregovori o članstvu počnu ove godine.

U tom pogledu je dobio i podršku predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, koja je početkom ožujka posjetila Ukrajinu.

- Nadam se da pregovori o pristupanju mogu započeti već ove godine. Budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji- poručila je Metsola u Lavovu.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Daxks 12.05.2023.

    Putinofili u nevjerici, misle da državu mora voditi diktator .

  • neželjeno ime 12.05.2023.

    Što dalje od ruskog sveta

  • Beatrixx 12.05.2023.

    Odlicno. A jel netko objasnio gospodinu kako ide cijela procedura oko svega vezano uz pristupanje EU? Ili on misli da ce predati obrazac, Bruxelles odmah lupiti pecat i to je to?

Komentiraj...
Vidi sve komentare