Obavijesti

News

Komentari 149

Rusi priznali povlačenje iz dijela Bahmuta: Ruski piloti poginuli u padu helikoptera kod Krima

Rusi priznali povlačenje iz dijela Bahmuta: Ruski piloti poginuli u padu helikoptera kod Krima

Ukrajina je u ovoj godini do sada primila financijsku pomoć zapada u vrijednost od 16,7 milijardi dolara, rekao je u četvrtak ministar financija Sergej Marčenko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:30

Dijelovi Melitopolja pod ruskom okupacijom bez struje nakon eksplozija

Dijelovi okupiranog grada Melitopolja ostali su bez struje nakon eksplozije koja se dogodila kasno u petak, prema ruskoj upravi.

- Nema napajanja u Mikrorayonu, Khandi i Krasnaya Gorki. Molim vas, ostanite mirni, tehničari rade na ponovnom uspostavljanju napajanja što je prije moguće - rekla je uprava.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji nije u gradu, rekao je da je eksplozija bila toliko jaka da je zahvatila "istočne i sjeverne četvrti grada, pa čak i susjedna sela".

Vojni analitičari vjeruju da Ukrajina pokušava napasti mete oko jugoistočnog grada u regiji Zaporožje prije potencijalne protuofenzive.

20:40

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i drugi šefovi diplomacija država EU-a rekli su u petak u petak da Europska unija mora učiti iz prethodnih pogrešaka prilikom revidiranja svog odnosa s Kinom.

Prošlost je pokazala da nada u jake gospodarske odnose koji osiguravaju sigurnost može biti varljiva, rekla je Baerbock, aludirajući na raniju pretpostavku da Rusija neće, invazijom na Ukrajinu, riskirati svoje više milijardi dolara vrijedne poslove o isporuci plina zemljama EU-a.

Baerbock je to kazala na samitu ministara vanjskih poslova EU-a u Stockholmu na kojemu se raspravljalo o revidiranju odnosa EU-a s Pekingom, uključujući smanjenje ekonomske ovisnosti o Kini i odgovor na sigurnosne izazove.

Litavski je ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis poslao sličnu poruku, pozvavši europske kolege da ne ponove greške u odnosu s Rusijom.

19:00

Belgija će Ukrajini poslati porez koji je prikupila na zamrznutu rusku imovinu kao svoju posljednju rundu pomoći u iznosu od 100 milijuna dolara, navodi se u priopćenju vlade.

- Da bi se rat završio, protuofenziva koju planira Ukrajina mora biti uspješna. Dodatna pomoć koju Belgija danas pruža pridonijet će tome - rekao je belgijski premijer Alexander De Croo u izjavi, prenosi CNN.

17:00

Dvojica pilota poginula su u petak nakon što se vojni helikopter srušio tijekom trenažnog leta u regiji Dzhankoi na Krimu, objavilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi TASS.

Na mjesto nesreće poslano je povjerenstvo Glavnog zapovjedništva Zračno-svemirskih snaga Rusije kako bi se razjasnili svi uzroci i okolnosti nesreće. Rusko ministarstvo obrane istaknulo je da je preliminarni uzrok nesreće kvar opreme.

Mi-28 je sovjetski i ruski jurišni helikopter dizajniran za traženje i uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i zračnih ciljeva male brzine.

15:15

Rusi priznali povlačenje

Rusko ministarstvo obrane priznalo je kako su se njihove trupe morale povući iz dijelova Bahmuta. Po njima, samo se regrupiraju...

- To smo napravili kako bismo povećali sigurnost naše obrane - dodaju Rusi, koji su s tim priznali da su se povukli iz dijelova razorenog grada, što su ranije demantirali...

 

Komentari 149