To je to što me zanima!

Želite u policiju? Morate skočiti 197cm u dalj i proći poligon s preprekama za tri minute

Izmjene pravilnika MUP-a, koje su trenutno u fazi donošenja, predviđaju nove kriterije za testiranje tjelesne i motoričke sposobnosti kandidata
Vidi originalni članak

Muškarac koji želi biti policajac mora za najviše 12.49 minuta istrčati 2400 metara dok buduća policajka to isto mora napraviti za 15.58 minuta. Poligon s preprekama kandidat za policajca mora prijeći u 3.06 minuta dok kandidatkinje to moraju napravit za 3 i pol minute, piše Večernji List.

U postojećem Pravilniku navodi se i još kako indeks tjelesne mase kandidata za policajce mora biti između 20 do 30 kg/m², a navedeno je i da poligon natraške žene trebaju prijeći za 12.8 sekundi, a muškarci za najviše 10.9 sekundi. Svi muški kandidati moraju napraviti bar tri skleka na ručama, a žene dva. Buduće policajke moraju napraviti i šest pretklona na švedskoj klupi, a muški najmanje deset. Norma u skoku u dalj s mjesta za ženske kandidatkinje je 160 cm, a za muškarce 197 cm.

VOZI OD 14. GODINE Josip je najspretniji policajac na motoru, a zna i s tamburom

Poligon, sklekovi, skokovi i pretkloni ne spominju se u trenutno važećem pravilniku, a iz MUP-a kažu kako novi pravilnik predviđa poligon koji pokriva sve motoričko-funkcionalne sposobnosti kandidata koje su se prije mjerile kroz više zasebnih testiranja.

- Konkretnije to znači da bismo umjesto više zasebnih testova, novim pravilnikom imali samo jedan test, odnosno poligon uz trčanje na 2400 metara - kažu iz MUP-a.

Poligon iz novog pravilnika tako obuhvaća sedam testova koji su se dosad provodili kroz četiri zasebna testiranja.

- Povećanje broja testova i njihove kompleksnosti ujedno znači i procjenu većeg broja različitih sposobnosti nego što je to bilo prije - poručuje MUP.

ZVIJEZDE VRIŠTE Profesionalni bodybuilder i interventni policajac Ursa: 'To je krvav posao, sanjam čokoladu!'

Kažu kako je izmjena pravilnika usklađena s novim izazovima i potrebama u obavljanju policijskog posla.

- Kandidat ili kandidatkinja za zanimanje policajac trebaju posjedovati one sposobnosti koje su bitne u zanimanju za koje se školuju i u uskoj su vezi s poslovima koje sadašnji kandidat, a budući policijski službenik treba obavljati jednoga dana. Slijedom toga su i dosadašnji testovi zamijenjeni novima, kompleksnijima, situacijski i praktično primjenjivijima kao što je to slučaj u testovima trčanja stubama i imitacije vučenja unesrećenog - kažu iz MUP-a.



 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • nnjmkd 08.04.2021.

    Ili da jednostavno dođete ili ste porijeklom iz "Hercegbosne", onda ne morate ispunjavati ni jedan drugi kriterij.

  • Deox00 08.04.2021.

    Spolna diskriminacija

  • kormilar 08.04.2021.

    I onda će netko reći da vladajući HDZ sa premjerom Plenkovićem na čelu ne unosi reforme u sustav! Sada svi vidimo da to nije istina! Ha, ha, ha...

Komentiraj...
Vidi sve komentare