To je to što me zanima!

Zeman tražio od Fiale da počne pregovore o formiranju vlade

Češki predsjednik Miloš Zeman u utorak je zatražio od čelnika oporbe Petra Fiale da vodi pregovore o formiranju nove vlade, priopćio je ured predsjednika
Vidi originalni članak

Sljedeći je to korak u predaji vlasti koaliciji desnog centra, podsjeća Reuters.

Fiala predvodi koaliciju pet čeških stranaka koje su zajedno osvojile većinu glasova na izborima 8. i 9. listopada za donji dom parlamenta.

Stranke su u ponedjeljak potpisale sporazum o novoj koalicijskoj vladi desnog centra, te su na korak da zamijene vladu premijera Andreja Babiša.

DESNI CENTAR Češke stranke potpisale koalicijski sporazum o vladi

Stranke, od umjereno euroskeptičnih Građanskih demokrata do liberalne Piratske stranke lijevog centra, obećale su srezati proračunski deficit koji kontinuirano raste od prošle godine usred pandemije i rasta mirovina i plaća.

No, osjeti se nesigurnost glede pregovora o formiranju nove vlade jer se 77-godišnji Zeman od 10. listopada nalazi u bolnici, a o izborima se oglasio u radijskom intervjuu tek krajem prošlog tjedna.

Iako je hospitalizirani predsjednik tada za radio Frekvence 1 rekao da će imenovati Fialu da vodi pregovore, proći će vjerojatno nekoliko tjedana prije nego ga Zeman službeno predloži za premijera.

S predsjednikom u bolnici, zakonodavci raspravljaju o aktiviranju članka 66 ustava zemlje kako bi ga lišili predsjedničkih ovlasti ukoliko ne bude mogao imenovati vladu koja bi zamijenila vladu premijera Andreja Babiša.

BROJNI PROBLEMI Češke stranke centra i desnog centra postigle sporazum o formiranju koalicijske vlade

No senatori u gornjem domu su odustali od aktiviranja pravila koje nikada do sada nije upotrebljeno, nakon što ima naznaka da se zdravstveno stanje Zemana poboljšava.

O Zemanovoj bolesti nisu objavljeni nikakvi detalji, osim izjave jednog od liječnika da se radi o bolesti jetre.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare