To je to što me zanima!

Žene u Afganistanu traže svoja prava na rad i obrazovanje: 'Svijet gleda i šuti, mi umiremo'

Prije nego su islamisti udaljili medije koji su pratili prosvjed, aktivistice su uspjele istaknuti transparente na kojima traže pravo na obrazovanje i na rad
Vidi originalni članak

Na prosvjedima u utorak u Kabulu žene su tražile svoja prava na rad i obrazovanje i prozvale međunarodnu zajednicu poručivši da “svijet gleda i šuti dok one umiru”.

"Zašto svijet mirno gleda kako umiremo?”, stajalo je na jednom od natpisa koje su nosile prosvjednice u Kabulu.

Njih desetak riskiralo je bijes talibana koji su demonstracije zabranili i gušili ih silom od kada su u kolovozu preuzeli vlast.

Prije nego su islamisti udaljili medije koji su pratili prosvjed, aktivistice su uspjele istaknuti transparente na kojima traže pravo na obrazovanje i na rad.

“Tražimo od glavnog tajnika UN-a da nas podrži u traženju prava na obrazovanje i rad. U ovom nam je trenutku sve uskraćeno”, rekla je za AFP Wahida Amiri, jedna od organizatorica Spontanog pokreta žena aktivistica u Afganistanu.

SUIGRAČICE U STRAHU Užas u Afganistanu: Talibani odrubili glavu odbojkašici i fotografije objavili na internetu

Njihov je prosvjed koji se bavi, kako je navedeno, “političkom, društvenom i ekonomskom situacijom” u Afganistanu, trebao biti održan u blizini UN-ove misije (UNAMA), no u zadnji tren je premješten na drugu lokaciju.

Riječ je o ulazu u bivšu “Zelenu zonu”, gdje se nalaze zgrade nekoliko zapadnih veleposlanstava, koja su uglavnom napuštena nakon što su talibani preuzeli vlast.

Naoružani talibanski stražari na ulazu u osigurano područje zatražili su od prosvjednika i medija da se udalje.

AFP-ov izvjestitelj svjedočio je dolasku pojačanja od još desetak, uglavnom naoružanih talibanskih stražara koji su odgurnuli novinare te jednom od lokalnih reportera zaplijenili mobitel kojim je snimao prosvjed.

AMERIČKI IZASLANIK U AFGANISTANU: 'Amerikanci su zanemarivali prilike pri povlačenju iz Kabula, bilo im je važno da poštuju rok'

“Nemamo ništa protiv talibana, samo želimo u miru prosvjedovati”, rekla je Wahida Amiri.

Simbolične demonstracije žena postale su česta pojava u Kabulu posljednjih tjedana, pošto im talibani još uvijek nisu dopustili povratak na posao, a većini djevojčica još je uvijek zabranjeno ići u školu.

Prošlog četvrtka oko 20 žena smjelo je prosvjedovati više od sat i pol, no talibani su pretukli nekoliko lokalnih i inozemnih novinara koji su pratili prosvjed.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Akull 26.10.2021.

    NIšta od toga,Iranci su pametni jer kod njih nema svaka udana žena 5 ljubavnika...

Komentiraj...
Vidi sve komentare