To je to što me zanima!

Žene u Japanu slave: "Izborile smo se za spolnu jednakost"

Razvedene žene u Japanu su, do prije samo nekoliko dana, morale čekati punih šest mjeseci da bi se mogle ponovno udati. Taj zakon se nije odnosio na muškarce jer oni nisu trebali čekati ni jedan jedini dan
Vidi originalni članak

Žene u Japanu su se izborile za prava jednakosti pa je zakon, koji kaže da razvedena žena mora čekati 6 mjeseci da se preuda, ukinut. Taj zakon postoji još od 1890. godine zbog problema očinstva ako žena zatrudni u spornih šest mjeseci.

Vrhovni sud je zaključio da je zakon neustavan pa Japanke više neće biti neravnopravne s muškarcima i moće će se preudati, ako to žele, i odmah nakon razvoda. Ipak, novi zakon kaže: ako je žena trudna, mora sačekati sto dana prije nove udaje.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Kris The Warrior 07.06.2016.

    Čestitam Japankama na pobjedi! A zakon je i bio zastario, ali kao i ova "druga" odredba koju su zadržali, služila je prije svega utvrđivanju očinstva djeteta. Malo glupo u današnje doba kada se očinstvo može lako utvrditi. S druge strane nije ništa drugačije ni danas u zapadnim pravnim sustavima - pravna je pretpostvka da je otac djeteta majčin muž, ako se ne dokaže suprotno.

  • Legionari 06.06.2016.

    ovaj zakon nije bio los ne znam sto su ga ukinuli mislim vani je jako puno K urvi

Komentiraj...
Vidi sve komentare