To je to što me zanima!

'Žensko obrezivanje vrijeđa dostojanstvo, mora se okončati'

Papa je osudio je žensko obrezivanje i trgovinu ženama zbog prostitucije, nazvavši ih ponižavajućim uvredama ženskog dostojanstva te je apelirao na dužnosnike da učine sve što mogu kako bi okončali oboje
Vidi originalni članak

"Ova praksa, koja je nažalost uobičajena u raznim dijelovima svijeta, ponižava dostojanstvo žene i ozbiljno napada njezin fizički integritet", rekao je Franjo na Međunarodnom danu nulte tolerancije na sakaćenje ženskih genitalija (FGM).

Prema Ujedinjenim Narodima ta praksa koncentrirana je u tridesetak afričkih i bliskoistočnih zemalja, ali je prisutna kod migranata iz tih područja širom svijeta.

NAKON 31 GODINU Papa Franjo umirovio kardinala Vrhbosanskog Vinka Puljića

Više od četiri milijuna djevojčica ove je godine u opasnosti od podvrgavanja genitalnom sakaćenju, procjenjuje UN.

Franjo je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra, istaknuo da se praksa često provodi u uvjetima koji ugrožavaju zdravlje djevojčica.

Papa je također apelirao da se uloži više napora za sprječavanje trgovanja ljudima, pogotovo ženama i djecom za prostituciju.

"Ovo je duboka rana koju je zadala sramotna potraga za dobitkom bez ikakvog poštovanja prema ljudskoj osobi", rekao je uoči Međunarodnog dana molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima koji u utorak obilježava Katolička Crkva.

OBRAĆAO SE KATOLIČKOJ UDRUZI Papa Franjo: Širenje laži o koroni je kršenje ljudskih prava

"Ima toliko djevojaka koje vidimo na ulicama koje nisu slobodne. One su robinje trgovaca koji ih prisiljavaju da rade i tuku ako se ne vrate s novcem. To se događa danas u našim gradovima", rekao je Papa.

Nazivajući i žensko obrezivanje i trgovinu ljudima "ranama čovječanstva", Franjo je pozvao čelnike da "odlučno djeluju kako bi zaustavili iskorištavanje kao i ponižavajuću praksu koja pogađa prvenstveno žene i djevojke".

ŽALOSTAN ŠTO NAPORI NISU USPJELI Papa je pohvalio Marokance: Pokazali ste zajedništvo u spašavanju malog Rayana

Katoličke časne sestre u Rimu prednjače u borbi protiv trgovine ženama. Franjo je 2016. posjetio sigurnu kuću u Rimu u kojoj dobrotvorna organizacija štiti žene oslobođene od makroa.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Joža-gulikoža 06.02.2022.

    A što Papu brine obrezivanje ženskih. Ima on drugih stvari riješavati unutar crkve !

  • Dalibor0704 06.02.2022.

    Taj običaj obrezivanja traje već desetljećima među Afričkim doseljenicima. Papa se rano sjetio to osuditi. I ona 3-4 pape prije njega.

  • Dalibor0704 06.02.2022.

    Masa afričkih useljenika u Nizozemsku je svoje kćeri slala u Afriku, da ih obrežu po lokalnom običaju. Po povratku su morale u bolnicu radi nehigijenske operacije. Onda se demokratski nastrojena članica parlamenta pojavila sa zahtjevom da se obrezivanja vrše higijenski u Nizozemskoj. Ja bi nju obrezao pedalj u krug, jer takav idiotski prijedlog može dati samo psihički bolesna osoba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare