To je to što me zanima!

Zgrada se tresla, stanari bili u strahu od urušavanja

Zagreb: Kako bi osigurali zgradu Deželićevoj ulici prije daljnjih radova radnici su počeli ubrizgavati smjesu betona. beton je kroz pod ušao u stan...
Vidi originalni članak

Stanari zgrade u Prilazu Gjure Deželića u Zagrebu u srijedu navečer su do tri sata dežurali u strahu od urušavanja. U podrumskom stanu beton je podigao pod. Kažu da je prizor bio grozan. Pod u stanu počeo se dizati, a soba puniti betonom. Od siline pritiska iskočila su i vrata iz dovratka. Naime, kako bi osigurali zgradu prije daljnjih radova, radnici su počeli pod nju, pod visokim tlakom, ubrizgavati smjesu betona. No kako je zgrada jako stara, a možda ni nema temelja, beton je kroz pod ušao u podrumski stan. Vlasnica stana I. M.(32) oko 23 sata pozvala je policiju. Na teren je usred noći izašla i inspekcija.
- Nije ugrožena stabilnost. Nadzirat ćemo gradnju - rekao je Davor Šantak, pročelnik zagrebačke građevinske inspekcije. U susjedstvu, gdje se obnavlja bivša zgrada Ferimporta, bila je kuća koja je srušena. Na tome mjestu bi se trebala graditi nova Glazbena akademija. Nakon što su srušili tu kuću, sporna zgrada u kojoj se digao pod izgubila je oslonac. Da bi ju osigurali prije iskopa za tri podzemne etaže u kojima će biti garaže i prostorije Akademije, postavljali su potporne stupove i ubrizgavali smjesu betona.
- Prije rušenja upozoravali smo da bi moglo doći do oštećenja na našoj zgradi koja je stara oko sto godina. No nitko s nama nije htio razgovarati - kaže Boris Jukić, predstavnik stanara. No iako inspekcija tvrdi da sigurnost nije ugrožena, stanari su zgroženi.
- Nema pukotina na nosivom dijelu. Podigao se pod koji je možda od zemlje - kaže Marko Strižak iz Megrad gradnje, izvođača radova na budućoj Glazbenoj akademiji. Prije četiri dana radnici su probili magistralni cjevovod i ostavili dio Gornjeg grada bez vode. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije, rekao je da nadziru radove.


GRADE GARAŽE I PROSTORIJE ZA AKADEMIJU
Da bi mogli kopati tri podzemne etaže u kojima bi bile garaže i
prostorije Glazbene akademije, radnici su htjeli učvrstiti zgradu
ubrizgavajući beton ispod nje.

KRAJ HNK RADNICI PROBILI CIJEV I PREPLAVILI ULICU
Pri ispitivanju terena za gradnju podzemne garaže kod HNK probili su magistralni cjevovod. Dio Gornjega grada ostao je bez vode.

KOPALI SU TEMELJE ZA GARAŽU, URUŠILA SE ULICA
Na gradilištu HEP-ove zgrade u Zagrebu prije dvije godine urušila se kuća u Kupskoj ulici, a sa sobom u jamu povukla i dio ceste. Tada su također pokušavali velikim potpornim zidovima osigurati duboki iskop za podzemnu garažu. Većina stanara evakuirana je i prevezena u hotele.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ManicMiner 22.10.2009.

    Je da..da se nije desilo sto se desilo ko zna kako bi zavrsilo ovo...mozda jos i gore....poznavajuci kako nase gradjevinske firme postuju pravila i propise struke....samo da drzi vodu dok majstori odu....ovo da se u njemackoj desi odma bi bila obustava svih radova pa provjera studije i statike....

Komentiraj...
Vidi sve komentare