To je to što me zanima!

Živimo u Dembeliji, zemlji u kojoj trutovi eliminiraju radilice

Kad trutovi obave svoju zadaću, radilice ih ubijaju. Ali, kako je Dembelija naopak svijet, tako u Hrvatskoj i taj zakon najuzvišenijih kukaca biva izokrenut. Tu trutovi uništavaju radilice, a zajednica nepovratno propada
Vidi originalni članak

U Držićevu Dundu Maroju, u prologu Dugoga Nosa, stoji podsjećanje na putovanje u Nove Indije »gdje vele da se psi kobasami vežu, i da se od zlata balotami na cunje igra«. Nove Indije su zapravo vizije pučkih utopija o zemlji Dembeliji, o nestvarnom svijetu obilja i neopisivih lijenčina, srednjovjekovnih mitova koje se u drugim europskie m kulturama zovu Paese della Cuccagna, ili Lubberland, ili Schlaraffenland, ili The land of Prester John. U takvoj su utopijskoj zemlji sve vrijednosti zbiljskoga svijeta posve izvrnute, to je predodžba Raja i zlatnoga doba, istovremeno puna groteske, zavodljiva, ali i nastrana, što su tako detaljno prije 500 godina slikali Hieronymus Bosch i Pieter Bruegel stariji.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 4

  • 21.02.2022.

    Ima puno jednostavnijih i konkretnijih riječi za sve to opisati.

  • Luna777 21.02.2022.

    Ovi HDZ-ovci mnogo zuje, ali malo meda daju. Hrvatska je postala jedna od najsiromašnijih država u EU, upravo zbog korumpiranih, nesposobnih političara na vlasti,.

Komentiraj...
Vidi sve komentare