To je to što me zanima!

Zločin bez kazne: Pokolj koji je bio početak egzodusa Hrvata...

Na današnji dan prije 25 godina pripadnici JNA i srpske paravojne postrojbe u Dalju su likvidirali 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri civila
Vidi originalni članak

U Dalju, malom podunavskom mjestu kraj Osijeka, ove se godine obilježava 25 godina od stravičnog pokolja nad Hrvatima

U ranim jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. srpske paravojne snage i pripadnici JNA napali su daljsku policijsku postaju. Opsada postaje trajala je punih deset sati, a po zgradi se pucalo i iz tenkova. 

Kad je daleko brojniji i nadmoćniji neprijatelj napokon zauzeo postaju, nakon brutalne torture, hladnokrvno je izmasakrirao 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika ZNG-a i četiri člana civilne zaštite

Ovaj je pokolj označio i početak egzodusa tisuća hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta pred srpskim paravojnim postrojbama. Njihovo je progonstvo trajalo do okončanja mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine.

Za ovaj zločin nitko do sada nije odgovarao.

- Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 150 ljudi, imenom i prezimenom, još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu rade danas u policiji, vojsci – kazao je Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik daljske policije prošle godine za Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 497

  • StjepanValjak 02.08.2016.

    Znamo kada je Dalj pao,nego branitelji koji ste "stvorili ovu državu" kada se slavi dan oslobođenja Dalja,Vukovara,podunavlja i Baranje.Izgleda da će te to morati pitati u UNPROFORU.

  • Dubravko_1 02.08.2016.

    Kada bi čovjek mogao shvatiti zašto otvarate ove teme i komu to služi. Mnoge su majke zaplakale zbog hrvatskih zločinaca i svi bi se na ovom Balkanu trebali pokriti uhima, a ne isticati tuđe zločine da bi opravdali svoje. Kako vas nije sram.

  • Čarobnjak 02.08.2016.

    Zato će se cvijećem kitit svaki četnicki krst putem slavonije i baranje i slaviti zločin ,uz četnikuše i rafale iz kalaša!treba li nam to... i što činimo protiv toga osim što lajkamo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare