To je to što me zanima!

Zločin: Optuženi upravitelji i čuvari iz zatvora u Vojniću

Zbog tog ratnog zločina riječko tužiteljstvo prema neslužbenim podacima tereti Dragomira Božića, Milana Kosiera, Željka Kneževića i Mirka Dokića
Vidi originalni članak

Riječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je četvoricu pripadnika neprijateljske vojske tereteći ih da su od 1991. do 1994. kao upravitelji ili čuvari u zatvoru u Vojniću psihički i fizički zlostavljali civile i ratne zarobljenike od kojih su četvorica podlegla ozljedama.

Zbog tog ratnog zločina riječko tužiteljstvo prema neslužbenim podacima tereti Dragomira Božića, Milana Kosiera, Željka Kneževića i Mirka Dokića, no oni su zasad nedostupni hrvatskim vlastima jer se nalaze na području Srbije pa je protiv njih određen pritvor i raspisana tjeralica.

Zločin se dogodio u razdoblju od rujna 1991. do travnja 1994. u Vojniću tijekom oružanog sukoba između snaga hrvatske vojske i policije s paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i postrojbama tzv. JNA, objavilo je Državno odvjetištvo, ne navodeći imena okrivljenika.

Prookrivljernog terete kao upravitelj zatvora u Vojniću od 22. rujna 1991. do 22. travnja 1992., četvrtookrivljenog kao čuvar, a zatim i kao upravitelja, a preostalu dvojicu kao čuvare u zatvoru.

Nedjela su počinili protivno međunarodnom ratnom i humantarnom pravu iako su prema sumnjama tužiteljstva bili zaduženi i odgovorni za primjenu međunarodnog ratnog prava o zaštiti civila i ratnih zarobljenika kao i za osiguranje reda, zakonitosti i osnovnih životnih uvjeta u zatvoru.

Dvojicu upravitelja terete da nisu poduzeli kako bi spriječili zločine iako su bili svjesni da se zatočeni civili i ratni zarobljenici drže u nehumanim uvjetima i da se izgladnjuje, kao i da njima podčinjeni čuvari na razno razne načine psihički i fizički zlostavljaju, muče i kažnjavaju zatvorenike.

Upravitelji su prema sumnjama tužiteljstva dopustili te zločine pri čemu su i osobno u tome sudjelovali s suokrivljenim čuvarima, pristajući na posljedice, uslijed kojih je u tom vremenu u zatvoru preminulo četvoro zatvorenika, dok je 28 civila te šest ratnih zarobljenika fizički i psihički zlostavljano.
 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • SAINT 22.05.2016.

    osudit će ih na par godina ako ih uhvate, umisto da imamo odrede ko mossad koji bi ih uspavali u njihovoj "otađbini"

  • sp analiticar 21.05.2016.

    policija rs ih locira,pitanje je samo vremena kad ce biti uhapseni,

  • kordunaš59 20.05.2016.

    sigurno jih pupovac otkrio sad kad je bio u vojniću

Komentiraj...
Vidi sve komentare