Obavijesti

News

Komentari 6

Zločin: Optuženi upravitelji i čuvari iz zatvora u Vojniću

Zbog tog ratnog zločina riječko tužiteljstvo prema neslužbenim podacima tereti Dragomira Božića, Milana Kosiera, Željka Kneževića i Mirka Dokića

VIDEO

Riječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je četvoricu pripadnika neprijateljske vojske tereteći ih da su od 1991. do 1994. kao upravitelji ili čuvari u zatvoru u Vojniću psihički i fizički zlostavljali civile i ratne zarobljenike od kojih su četvorica podlegla ozljedama.

Zbog tog ratnog zločina riječko tužiteljstvo prema neslužbenim podacima tereti Dragomira Božića, Milana Kosiera, Željka Kneževića i Mirka Dokića, no oni su zasad nedostupni hrvatskim vlastima jer se nalaze na području Srbije pa je protiv njih određen pritvor i raspisana tjeralica.

Zločin se dogodio u razdoblju od rujna 1991. do travnja 1994. u Vojniću tijekom oružanog sukoba između snaga hrvatske vojske i policije s paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i postrojbama tzv. JNA, objavilo je Državno odvjetištvo, ne navodeći imena okrivljenika.

Prookrivljernog terete kao upravitelj zatvora u Vojniću od 22. rujna 1991. do 22. travnja 1992., četvrtookrivljenog kao čuvar, a zatim i kao upravitelja, a preostalu dvojicu kao čuvare u zatvoru.

Nedjela su počinili protivno međunarodnom ratnom i humantarnom pravu iako su prema sumnjama tužiteljstva bili zaduženi i odgovorni za primjenu međunarodnog ratnog prava o zaštiti civila i ratnih zarobljenika kao i za osiguranje reda, zakonitosti i osnovnih životnih uvjeta u zatvoru.

Dvojicu upravitelja terete da nisu poduzeli kako bi spriječili zločine iako su bili svjesni da se zatočeni civili i ratni zarobljenici drže u nehumanim uvjetima i da se izgladnjuje, kao i da njima podčinjeni čuvari na razno razne načine psihički i fizički zlostavljaju, muče i kažnjavaju zatvorenike.

Upravitelji su prema sumnjama tužiteljstva dopustili te zločine pri čemu su i osobno u tome sudjelovali s suokrivljenim čuvarima, pristajući na posljedice, uslijed kojih je u tom vremenu u zatvoru preminulo četvoro zatvorenika, dok je 28 civila te šest ratnih zarobljenika fizički i psihički zlostavljano.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...