To je to što me zanima!

Zloglasnog diktatora Noriegu Francuska će izručiti Panami

Francuska je potvrdila da će izručiti Manuela Noriega Panami gdje je tražen za kršenje ljudskih prava tijekom svoje vladavine 80-ih godina prošlog stoljeća.
Vidi originalni članak

Bivši panamski vojni diktator Manuel Noriega (77) koji trenutno izdržava kaznu zatvora u Francuskoj zbog pranja novca bit će izručen Panami. Prije nego je završio u francuskim zatvorima Noriega je odslužio 20-godišnju kaznu u SAD-u.

Amerikanci su ga izručili Francuskoj 1999. godine gdje je bio osuđen na sedam godina zatvora. Noriega je u Panami osuđen u odsutnosti na 60 godina zatvora. Proglašen je krivim za tri optužbe kršenja ljudskih prava. 

Nekad saveznik SAD-a, skinut je s vlasti nakon što su Amerikanci napravili invaziju na Panamu 1989. Okrivili su ga da je pretvorio Panamu u središte trgovine drogom, piše BBC.

Noriega se najvjerojatnije neće buniti izručenju jer prema panamskom zakonu osuđeni kriminalci iznad 70 godina starosti imaju pravo kaznu odslužiti u kućnom pritvoru.  

Idi na 24sata

Komentari 2

  • BlackRaven 03.08.2011.

    Vidi bogati, bivši "stup stabilnosti u srednjoj americi, i brana protiv komunizma" (R. Reagan) - je za ova piskarala - terorist? A valjda nisu rođeni prije 20 godina da bi znali...

  • Magellan 03.08.2011.

    Okrivili su ga da je pretvorio Panamu u središte trgovine drogom? Istina.. Pa su ga Ameri napali da pomognu napaćenom narodu Paname. Činjenica da je zahladio odnose s Amerikom i postao jako dobar prijatelj s Castrom baš u to doba nema veze s napadom - ma nema sigurno. A Castro saveznik Rusima. Mislim da je netko u Americi "vizualizirao" Panamu i kanal (strateški nevjerovatno važan) u rukama Rusa. I onda se krenulo u oslobađanje Paname. Od diktatora. O kolateralnoj "šteti" nećemo. Ionako se Ameri i Panamci do danas ne mogu dogovoriti oko točne brojke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare