To je to što me zanima!

Zmajlović zabrinut zbog loše kvalitete zraka u Sl. Brodu

Hrvatska je dužna zaštititi svoje građane, a BiH je dužna poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države, kaže ministar
Vidi originalni članak

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović zabrinut je zbog kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. U posljednja dva tjedna prekoračene su koncentracije za lebdeće čestice benzena, sumporvodika i ozona. Premda za neke od njih zakon jasno propisuje usrednjavanje na razini dana ili godina, čak i satna prekoračenja su znakovita. 

- Bez obzira na to što se dio tih prekoračenja može objasniti vremenskim promjenama i atmosferskim utjecajima, takvo stanje nije prihvatljivo ni kratkoročno, a osobito ne dugoročno - izvijestilo je ministarstvo. 

Po povratku iz Dublina, gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara okoliša EU, Ministar Zmajlović će kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod. 

Zmajlović pozdravlja informacije koje dolaze iz Rafinerije o hitnom postavljanju mjerne postaje u krugu tvrtke, no podsjeća da je prema okolišnoj dozvoli koju je Rafineriji izdala Republika Srpska mjerna postaja trebala biti postavljena do 31. prosinca 2012. 

- Pomaci su jedva vidljivi i prespori i meni kao Ministru zaštite okoliša i prirode neprihvatljivo je da od sastanka do sastanka, bilo na ministarskoj razini, bilo na razini radne grupe  za rješavanje onečišćenja prođu mjeseci. U pitanju je zdravlje građana i nitko od nas ne može biti siguran kako utječe svaki novi mjesec u kojem nema pomaka na bolje. Republika Hrvatska dužna je zaštititi svoje građane a BiH, bez obzira na status u odnosu na EU i standarde zaštite okoliša koje primjenjuje, dužna je poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države. Na tome ću inzistirati a rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu ostaje prioritet broj jedan mog ministarstva dok se trajno ne riješi - dodao je Zmajlović. 

Prema posljednjim informacijama, potpisivanje je predviđeno u lipnju ove godine. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • pobjednica 24.04.2013.

    A štaš govorit kako si zabrinut, sve si od brige na apaurinima. mrš!!!

  • angrybirds 24.04.2013.

    malo bi trebao doc u sisak i na capragu popit pice na terasi,narasla bi mu kosa od tih kemikalija sto lete zrakom,nema goreg oneciscenja zraka nego u sisku,a nikad se nista nije poduzelo protiv toga a tek da se nesto napravi s ovim u brodu a ni rafinerija nije u hrvatskoj,samo prodaju muda pod bubrega

  • jagodica1 24.04.2013.

    a u Jaski mu ne smrdi iz KEMISA jer je on ionako u Zagrebu

Komentiraj...
Vidi sve komentare