To je to što me zanima!

"Znamo kako ćemo izaći iz krize, 2021. očekujemo rast"

Dobili smo prvo poluvrijeme protiv COVID-19, čestitam svim zdravstvenim djelatnicima, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci - poručio je premijer i naglasio da financijske posljedice zbog korone imaju sve zemlje
Vidi originalni članak

Izbori će se održati kad epidemiološke prilike dopuste i kada parlamentarna većina odluči o raspuštanju Sabora. Važno je da u toj utakmici svi imaju jednake šanse i mogućnosti za kampanju i za sudjelovanje, rekao je premijer Andrej Plenković na pitanje kada će se održati izbori.

Naglasio je da o datumu izbora još nije razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a na pitanje hoće li izbori biti u srpnju nije želio odgovoriti.

POGLEDAJTE VIDEO Radi izbora nema reformi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Plenković je za Dnevnik HRT-a govorio i o obnovi Zagreba nakon potresa.

- Potres ima ogromne posljedice, i za građane i u pogledu oštećenja. Obnova će trajati godinama. Osigurano je 100 milijuna kuna temeljem novog rebalansa za obnovu, a zakon koji koordinira ministar Štromar bit će što prije, i ide u Sabor - istaknuo je Plenković.

Što se tiče školske godine, rekao je da će biti redovita.

BLIŽE SE IZBORI Božo, pomOZi! Škoro okuplja vojsku za napad na Plenkovića

- Hrvatska je munjevito reagirala, mi smo odmah imali nastavu online ili putem HRT-a, to je bilo izvanredno. Išli smo u fazno popuštanje mjera, dio toga je i škola. Obrazovni sustav je dio gdje imamo odgovornost države i roditelja i očekujem da će postupno, bez obzira na svojevrsni osjećaj rezerve kod roditelja tko je odgovoran, očekujem da će se djeca postupno vraćati u škole - izjavio je premijer i naglasio da će maturanti imati jasnu sliku kalendara, obaveza i termina. 

Kaže da ova generacija ne smije biti zakinuta u smislu završnosti ove školske godine.

Također, zadovoljan je kako se Hrvatska dosad nosila s krizom uvjetovanom korona virusom.

- Dobili smo prvo poluvrijeme protiv COVID-19, čestitam svim zdravstvenim djelatnicima, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci - poručio je premijer i naglasio da financijske posljedice imaju sve zemlje ali i da već iduće godine očekujemo rast.

'NESPOSOBAN I NEZAINTERESIRAN' Maras: Plenković ubire plodove Bandića i politička je kukavica

- Ovu smo krizu dočekali otporniji na vanjske šokove, ovo je šok bez presedana. Izašli smo s masivnom potporom privatnom sektoru, pola milijuna ljudi dobilo je iznos minimalne plaće u ožujku, veliki je interes i za travanj. Spriječili smo novu masu nezaposlenih. Svi resori napravili su ogromne uštede, i temeljem toga financirat ćemo mjere, a ono što će nedostajati, riješit ćemo zaduženjima na domaćem i međunarodnim tržištima pod bitno povoljnijim uvjetima - rekao je.

Naglasio je da je preko 1,5 mlrd. kuna smanjenja neporeznih davanja i parafiskalnih nameta u njegovom mandatu, da su od početka krize skoro 150 milijuna eura smanjili terete za građane i gospodarstvo i da Vlada ima zaokruženu politiku kako izaći iz krize.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • bobiii 13.05.2020.

    Hrvatski BDP je pao sa 70,465 miljardi dolara u 2008. Na 60,382 miljarde u 2019. Ove godine ce potonuti jos bar 5 miljardi. Javni dug je sa 27,235 miljardi dolara 2008. Narastao na 44,094 miljardi u 2019. Do kraja godine biti ce preko 50 miljardi. Budala se hvali, cega se pametan stidi. Mi smo pred bankrotom!

  • 13.05.2020.

    ...nepopravljivo i teško bolestan..

  • Lun@777 11.05.2020.

    Meni je samo žao što ne vidim niti jednog lidera u oporbi, koji bi mogao Plenkoviću pomrsiti račune. Iskreno, doista ne znam tko bi mogao biti dobar i uspješan premijer, kojem bi dobrobit cijelog naroda bila prioritet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare