To je to što me zanima!

Znanstvenici uz pomoć umjetne inteligencije otkrili misterij drevnih svitaka s Mrtvog mora

Veliki Izaijin svitak jedan je od oko 950 tekstova otkrivenih 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Jedinstven je po tome što su njegova 54 stupca podijeljena u polovice koje su pisane u gotovo identičnom stilu
Vidi originalni članak

Stručnjaci tvrde da je umjetna inteligencija prvi put potvrdila da su drvne svitke s Mrtvog mora pisala dvojica autora, a ne jedan kako se do sada mislilo. Kažu i kako su autori oponašali međusobne rukopise, prenosi BBC.

Umjetna inteligencija analizirala je najduži tekst, poznat i kao Veliki Izaijin svitak. Rezultati kažu kako se radi o dvije osobe koje su prepisivale tekst gotovo identičnim rukopisom.

Svitci s Mrtvog mora, među kojima je i najstarija verzija Biblije, otkriveni su prije 70 godina i od tada fasciniraju javnost i istraživače. Otkrio ih je jedan beduin u špilji u okolici Kumrana na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

OTKRIĆE U EGIPTU Našli izgubljeni 'Zlatni grad' - iskopana pekara i brojne sobe

Ti Kumranski spisi sadržavaju rukopise većinom pisane na hebrejskom, ali i na aramejskom i grčkom. Vjeruje se da potječu iz 3. stoljeća prije Krista.

Veliki Izaijin svitak jedan je od oko 950 tekstova otkrivenih 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Jedinstven je po tome što su njegova 54 stupca podijeljena u polovice koje su pisane u gotovo identičnom stilu.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj pregledali su Izaijin svitak služeći se umjetnom inteligencijom i programom za prepoznavanje uzoraka. Uspjeli su na digitalnim slikama izvući drevne tragove tinte.

PRATITE UŽIVO: Marš mumija: Kroz centar Kaira prevest će ostatke 22 vladara

- Tragovi tinte pokazuju kretnje mišića osobe i specifični su za tu osobu. Vjerojatno je da su dva pisca međusobno surađivala kako bi pokušala zadržati isti stil pisanja - rekli su stručnjaci koji vjeruju da su dva pisara stekli istu obuku ili u školi ili u obitelji.

Kažu da su njihovi rukopisi toliko slični da ih moderna znanost sve do sada nije uspjela razlikovati.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Smoke_on_the_Water 23.04.2021.

    Piši Mirko ..... pišem Slavko!

  • Usora1 23.04.2021.

    Suvremeni filozofi su smetnuli da su pisari donedavno bili zanimanje (daktilografi), pa sve proglasavaju falsfikatom. Po modernom shvatanju i ovo je falsifikat jer su apostoli tudje misli uvrstili u svoja djela-evandjela.

  • okii 23.04.2021.

    da su falsifikati ne bi o njima pisali, da nije bilo takvih pisama ..nepismeni jadnici nikada ne bi postali pismeni jadnici...

Komentiraj...
Vidi sve komentare