To je to što me zanima!

Zoina arka: Čad oslobodio novinare i stjuardese

Šest članova francuske humanitarne udruge Zoina arka i tri preostala člana posade zrakoplova su u pritvoru i prijeti im visoka kazna
Vidi originalni članak

Čad je oslobodio tri francuska novinara i četiri španjolske stjuardese u nedjelju nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao u tu afričku zemlju kako bi s vlastima raspravio slučaj Zoine arke, kazao je odvjetnik jednoga od novinara. Sedmero oslobođenih dio su skupine od 16 francuskih i sedam španjolskih državljana uhićenih prije tjedan dana dok su pripremali zrakoplovom prebaciti 103 djece u Europu. Šest članova francuske humanitarne udruge Zoina arka i tri preostala člana posade španjolskog zrakoplova ostala su u pritvoru i prijeti im visoka zatvorska kazna dokažu li im se optužbe o planiranoj otmici djece. Humanitarci odbacuju optužbe i tvrde da su siročad željeli udomiti u Europi u skladu s međunarodnim pravom. Sarkozy je u nedjelju doputovao u N' Djamenu kako bi s kolegom iz Čada Idrissom Debyjem razgovarao o sudbini Europljana.
Nicolas Sarkozy izrazio je želju da se stranim humanitarnim djelatnicima optuženima za otmicu djece sudi u Francuskoj. Sarkozy je istaknuo da afera humanitarne udruge Arche de Zoe (Zoina arka) neće nimalo ugroziti planirano raspoređivanje europskih mirovnih snaga na granici između Čada i Sudana. Nakon što su iz skupine oslobođeni francuski novinari i španjolske stjuardese koje je Sarkozy poveo sa sobom, ostalima će se suditi u Čadu. Uhićeni odbacuju optužbe i tvrde da su djeca siročad iz ratom zahvaćene sudanske pokrajine Darfur koju su htjeli spasiti od gladi. Naknadno je utvrđeno da djeca nisu iz Darfura već iz Čada i da nisu siročad.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare