To je to što me zanima!

Zrak u Zagrebu i dalje je loš, još ima pustinjskog pijeska...

I jutrošnji podaci sa stranica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu pokazuju visoke koncentracija čestica PM10 u Zagrebu, ali i drugim dijelovima Hrvatske...
Vidi originalni članak

Prema podacima sa švicarske stranice IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, Zagreb se jutros u 8 sati nalazio na petom mjestu svjetske ljestvice zagađenosti zraka.

To je nešto bolja situacija nego jučer poslijepodne kada je Zagreb u jednom trenutku bio prvi po zagađenosti u svijetu zbog visoke koncentracije čestica pustinjskog pijeska koji je tijekom jučerašnjeg dana došao do Hrvatske iz pustinje Karakum u Turkmenistanu.

No podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu pokazuju kako se i jutros u zraku još nalazi veća količina čestica PM10 od dozvoljene. Mjerna postaja Zagreb 3 takoje jutros u 7 sati  pokazivala količinu čestica od  250 mikrograma po kubnom metru.

- Te su čestice veličine zrna prašine. Naime, zbog kondenziranja određenih onečišćujućih plinova, vodene pare i svega što se izbacuje u atmosferu, kad su uvjeti kao sada da je hladno, čestice se zadržavaju pri tlu i ne raspršuju se u atmosferu te dolazi do veće koncentracije. Propisano je da je 40 mikrograma po kubnom metru godišnja vrijednost, ali 24-satna ne bi smjela prelaziti 50 mikrograma po kubnom metru - objasnila nam je u petak dr. sc. Cleo Kosanović, načelnica sektora za kvalitetu zraka u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Kako je sinoć objavio zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i DHMZ., neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica koje su zabilježene u petak bile su zapravo čestice pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koje se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

Napomenuli su kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje, ali kao i uvijek u ovakvim situacijama građanima preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. 

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • Cipelcug 28.03.2020.

    Zašto ne napišu sva mjesta na kojima se pojavila prašina. Uostalom da li naši kontaktiraju susjede?

  • lokal patriota 28.03.2020.

    Kao i uvijek, samo Zagreb. Zar nije Osijek bio prvi na udaru sa najvećom koncentracijom? Kao i 91, zadnja smo rupa na svirali ili te rupe na svirali još nema.

  • sirimavo bandaranaike 28.03.2020.

    "pijesak iz kazahstanske pustinje" ....ma nemoj me jebat !! Nisu mogli zmislit niš pametnije !

Komentiraj...
Vidi sve komentare