Obavijesti

News

Komentari 60

Zrak u Zagrebu i dalje je loš, još ima pustinjskog pijeska...

Zrak u Zagrebu i dalje je loš, još ima pustinjskog pijeska...
4

I jutrošnji podaci sa stranica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu pokazuju visoke koncentracija čestica PM10 u Zagrebu, ali i drugim dijelovima Hrvatske...

VIDEO

Prema podacima sa švicarske stranice IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, Zagreb se jutros u 8 sati nalazio na petom mjestu svjetske ljestvice zagađenosti zraka.

To je nešto bolja situacija nego jučer poslijepodne kada je Zagreb u jednom trenutku bio prvi po zagađenosti u svijetu zbog visoke koncentracije čestica pustinjskog pijeska koji je tijekom jučerašnjeg dana došao do Hrvatske iz pustinje Karakum u Turkmenistanu.

No podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu pokazuju kako se i jutros u zraku još nalazi veća količina čestica PM10 od dozvoljene. Mjerna postaja Zagreb 3 takoje jutros u 7 sati  pokazivala količinu čestica od  250 mikrograma po kubnom metru.

- Te su čestice veličine zrna prašine. Naime, zbog kondenziranja određenih onečišćujućih plinova, vodene pare i svega što se izbacuje u atmosferu, kad su uvjeti kao sada da je hladno, čestice se zadržavaju pri tlu i ne raspršuju se u atmosferu te dolazi do veće koncentracije. Propisano je da je 40 mikrograma po kubnom metru godišnja vrijednost, ali 24-satna ne bi smjela prelaziti 50 mikrograma po kubnom metru - objasnila nam je u petak dr. sc. Cleo Kosanović, načelnica sektora za kvalitetu zraka u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Kako je sinoć objavio zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i DHMZ., neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica koje su zabilježene u petak bile su zapravo čestice pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koje se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

Napomenuli su kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje, ali kao i uvijek u ovakvim situacijama građanima preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. 

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!
Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'
POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'

Cessna 182 je u subotu oko 16 sati pala na području Stupnika. Poginuo je vozač Hitne iz Zaprešića te ozlijeđeno još četvero ljudi. Olupina je ostala zaglavljena u gustoj šumi