To je to što me zanima!

Zrak u Zagrebu i okolici je u crvenom: 'To je karakteristična kvaliteta za ovo doba godine'

Zrak na četiri mjerne postaje u Zagrebu je u crvenom. Ništa bolje nije niti u Sisku, Koprivnici ili Kutini. Puno je PM 2.5 lebdećih, štetnih čestica
Vidi originalni članak

Kvaliteta zraka na nekim mjernim postajama u Koprivnici, Kutini. Slavonskom Brodu, Sisku i Zagrebu je loša. O tome govore podaci o kvaliteti zraka  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Prema legendi, zrak može biti u kategoriji "dobro", prihvatljivo", "umjereno", "loše", "vrlo loše" i "izuzetno loše". 

Primjerice, na mjernoj postaji Sisak -1 štetnih čestica PM 2.5 ima 42,99 µg/m3, a na na mjernoj postaji Zagreb - 4 je 42,97  µg/m3.

Karakteristična kvaliteta zraka

Kvaliteta zraka je karakteristična za ovo doba godine i tip vremena, kaže atmosferski fizičar Branko Grisogono, profesor na zagrebačkom PMF-u. 

- Bila je hladna noć, a turbulencija slaba - nema vjetra odnosno provjetravanja pa se čestice talože. Ako ima i magle, a ima, ona to može i pojačati, ovisno o tome koliko su čestice sklone vlazi, napominje stručnjak. Kako ilustrativno to opisuje, onečišćujuće čestice su "na dnu ohlađenog lonca". 

- Slikovito, da lonac kuha, isparile bi, ovako stoje, na najnižem dijelu atmosfere, koja je stalno pod utjecajem tla. Da puše bura, raščistila bi ih, pojednostavljeno opisuje atmosferski fizičar. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • HIHOTIĆ 05.12.2023.

    Smrdi evo do Kvatrića

  • Sveti EutanazijeHDZ 05.12.2023.

    Logično je da kad je magla, nema ni vjetra i smog se zadržava na tlu. Zrak postane "teži". Ali sad će bit Jakuševac je kriv, da gradani malo češće pogledaju mjerne postaje vidjeli bi da je tako često

  • Lt_Yankee 05.12.2023.

    a ostale čestice? Slavonija je crvenija od Zagreba

Komentiraj...
Vidi sve komentare